Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 11 Iulie 2019

> Viorica Dăncilă a declarat că este dispusă să candideze în toamnă la alegerile prezidențiale, dacă i se cere de către partid. Declarația sa a venit în urma apariției primelor rezultate ale sondajelor de opinie realizate de PSD, în care premierul nu a fost testat pentru candidatura la prezidențiale, însă ca notorietate se plasează mai bine decât ceilalți lideri socialiști testați și la egalitate cu Tăriceanu.

> Liderul PNL, Ludovic Orban, i-a transmis premierului Dăncilă un mesaj, prin care îi cere să corecteze legile justiției și să o susțină public pe Kovesi:

”Nu aveți cale de scăpare în acest moment! Toate instituțiile europene și forurile de experți recunoscute la nivel internațional spun același lucru, la unison. Legile Justiției trebuie corectate pentru că încalcă principiile și valorile europene referitoare la funcționarea statului de drept. (…) Totodată, premierul Dăncilă trebuie să anunțe public susținerea Guvernului pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European și să renunțe la această atitudine represivă de tip bolșevic împotriva unui cetățean român.”

> Un sondaj realizat în luna iunie de IMAS la comanda Europa FM o plasează pe Viorica Dăncilă pe ultimele locuri ca intenție de vot la alegerile prezidențiale. În schimb, președintele Klaus Iohannis este în topul clasamentului cu 42,4% dintre intențiile de vot, urmat de Călin Popescu Tăriceanu, cu 15,5%, Victor Ponta, cu 14,1% și liderul PLUS – Dacian Cioloș, cu 12,7%.

> Viorica Dăncilă a comentat concluziile despre România din raportul GRECO, dar și solicitarea președintelui Iohannis de a reorganiza justiția. Astfel, prim-ministrul a afirmat că “aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi” şi a afirmat că “justiţia trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar şi nu de preşedintele României, premierul României sau alte forţe politice”.

> Rareș Bogdan a anunțat că în Comisia LIBE se reiau negocierile pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European și, prin urmare, este o zi importantă pentru Laura Codruța Kovesi. Contracandidatul acesteia este francezul Jean-François Bohnert.