Sari la conținut

Comisia Europeană și-a revizuit în creștere la 4% prognoza de evoluție a economiei

Datorită avansului puternic al PIB-ului din primul trimestru, Comisia Europeană și-a revizuit estimările cu privire la evoluția economiei românești la 4% pentru anul 2019, în creștere de la 3,3% prognozat în luna mai. Astfel, PIB-ul României va crește cu 4% în 2019, avansul acestuia urmând să încetinească în 2020 la 3,7%.

Este de așteptat ca motoarele creșterii să se echilibreze pe măsură că investițiile cresc, în special în sectorul privat, se arată în documentul Comisiei Europene.

În raport se menționează faptul că avansul anual de 5,1% înregistrat în primul trimestru al anului a fost alimentat de consum în principal, însă un factor important au fost și investițiile, în special în sectorul de construcții revigorat de facilitățile fiscale acordate de guvern. Pe de altă parte, creșterea exporturilor a scăzut la 3,2% an/an, în timp ce importurile au accelerat la 9,3%.

Ministerul de Finanțe a estimat o creștere economică de 5,5% pentru anul 2019, menținută și de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care susține că PIB-ul României va crește cu 5,7% în 2020 și cu 5% în 2021 și 2022.