Sari la conținut

Dana Gîrbovan: GRECO desconsideră statul de drept și drepturile omului în România

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan a criticat dur astăzi rapoartele GRECO, acuzând experții din organismul anticorupție al Consiliului Europei de indiferență la implicarea secretă a serviciilor de informații în actul de justiție.

Modul în care GRECO face referire la protocoalele secrete dintre Parchetul General și SRI reflectă dezinteresul experților anti-corupție pentru ceea ce reprezintă, în realitate, cea mai mare amenințare la adresa independenței justiției din România în perioada post-comunistă: implicarea secretă a serviciilor de informații în actul de justiție, a scris aceasta într-o rețea de socializare.

Potrivit judecătoarei, în raportul GRECO se face referire la protocoalele secrete doar într-o notă de subsol în care se precizează că „GRECO constată cu regret că recenta publicare a protocoalelor clasificate încheiate între Parchetul General și Serviciul Român de Informații a ridicat întrebări cu privire la independența parchetului și la admisibilitatea probelor obținute în numeroase cazuri anticorupție, subminând astfel credibilitatea eforturilor anticorupție anterioare extrem de apreciate”.

Dana Gîrbovan acuză faptul că experții GRECO sunt preocupați de implicarea politicului în Justiție, dar intervenția serviciilor este amintită doar într-o notă de subsol și nu dintr-o perspectivă corectă:

În al doilea rând, mult mai grav, GRECO consideră „regretabilă” PUBLICAREA protocoalelor secrete PG-SRI, nu ÎNCHEIEREA acestora.

Adică regretul experților anticorupție nu a fost generat de faptul că în baza unui protocol secret vreme de aproape 10 ani „efectuarea urmăririi penale se realizează în comun de procurori și reprezentanții serviciului secret, cu nerespectarea separației de competențe între cele două structuri și a rolului constituțional, respectiv legal al fiecăruia în parte” (extras din dec. CCR 26/2019), ci regretul lor vine de la faptul că acest protocol a devenit public!

Alt aspect îngrijorător, în opinia Danei Gîrbovan, este regretul exprimat de experții GRECO cu privire la faptul că, prin publicarea protocoalelor secrete, a fost subminată „credibilitatea eforturilor anticorupție anterioare extrem de apreciate” de ei înșiși, în loc ca aceștia să regrete faptul că cetățenilor români le-au fost încălcate garanțiile unui proces echitabil.

În al patrulea rând, experții GRECO regretă decizia CCR și consecințele ei, uitând însă să CONDAMNE acțiunile Parchetului și ale SRI care au condus la această decizie. Nu în ultimul rând, rapoartele nu amintesc nici măcar într-o notă de subsol despre protocoalele încheiate de SRI cu CSM și Inspecția Judiciară, deși acestea au privit direct statutul și independența judecătorilor și, desigur, a procurorilor, a căror independență este în mod deosebit în atenția experților europeni.

Judecătoarea reclamă lipsă de rigoare și obiectivitate în modul în care au realizat analiza experții GRECO, pentru care faptele și datele nu mai contează în mod real.

Reiterez solicitarea adresată Ministrului Justiției Ana Birchall de a prezenta o poziție publică cu privire atât la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO, cât și cu privire la problemele ce ar fi trebuit să se regăsească în raport, dar au fost în mod deliberat ignorate, a încheiat aceasta.