Sari la conținut

ȘTIRI DE WEEKEND 6-7 iulie 2019

Proteste. Circa 100 de persoane au protestat duminică în Piața Victoriei împotriva adoptării Codului Administrativ. „Veniţi cu Drapelul în mâini să apărăm Constituţia România şi să împiedicăm atentatul la Siguranţa Naţională”, au transmis organizatorii protestului pe Facebook.

Atac. Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, un nou atac la adresa autorităților de la București: acesta a afirmat că noul Cod Administrativ adoptat săptămâna trecută prin OUG elimină drepturi deja câștigate de minotirățile din România. Este „inadmisibil”, a spus acesta.

Alianță. Rareș Bogdan i-a transmis lui Carmen Avram că aceasta va avea susținere din partea europarlamentarilor PNL în comisia de agricultură. Acesta a precizat că va avea de dus o bătălie foarte grea, în special în perspectiva preluării comisiei de către Dacian Ciooș, care în trecut a negociat „foarte prost cu România”.

Antipa. Zeci de personalități din lumea academică au transmis premierului Viorica Dăncilă și ministrului Culturii, Daniel Breaz, o scrisoare în care afirmă că înstrăinarea terenului care aparține muzeului Antipa pentru construirea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România este „complet neavenită” dat fiind că instituția are în realitate nevoie de mai mult spațiu pentru extindere și dezvoltare.

Ludici. Aflați în turneu la filialele din țară alături de mai multe personalități din rândul social democraților, Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici au fost surprinși în acest weekend într-o postură ludică: aceștia s-au plimbat pe plajă, au jucat ping pong și au făcut glume de față cu presa. Traian Băsescu a precizat că am asistat la o campanie de promovare a cuplului președinte-premier cu care social-democrații vor porni în campania electorală.

Curățenie. PNL continuă „epurarea” – 15 organizații din PNL Vâlcea care au avut un scor sub 25% la europarlamentarele din 26 mai au fost dizolvate.

Adio. Cristian Socol, liderul departamentului pentru politici fiscal-bugetare al Partidului Social Democrat și artizanul programului de guvernare, a anunțat că nu va mai fi alături de social-democrați, după 14 ani de colaborare.

Cuplu electoral. Dacian Cioloș a anunțat că Alianța 2020 va avea candidați în tandem pentru președinție și premier: ”Obiectivul principal e să asigurăm o majoritate parlamentară în 2020, de asta am intrat în politică”, a declarat acesta.

Dezamăgire. Liviu Pleșoianu o critică dur pe Viorica Dăncilă, după declarațiile acesteia cu privire la o posibilă susținere a Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, care ar putea fi decisă în forurile statutare ale partidului. „Doamna Dăncilă#2, cine sunteţi şi ce aţi făcut cu doamna Dăncilă#1, cu omul pe care îl apăram!?” întreabă acesta pe Facebook.

Răbufnire. Ioan Mircea Pașcu, propus de Viorica Dăncilă pentru interimatul postului de comisar european în locul Corinei Crețu, lansează un atac dur la adresa lui Codrin Ștefănescu, pe care îl acuză de subminarea delegației PSD în Parlamentul European. „sunt mâhnit că acest partid – la a cărui înființare, spre deosebire de dta, eu am contribuit efectiv – a putut sa încape pe mâna unui traseist “înrăit” ca dta, exponent al unor interese exterioare, potrivnice partidului”, a scris acesta pe Facebook.