Sari la conținut

Manfred Weber spune că a fost „măturat” de axa Macron-Orban

Candidatul perdant la președinția Comisiei Europene, bavarezul Manfred Weber, a denunțat joi “axa Macron-Orban” despre care spune că ar fi stat în spatele eșecului său la nominalizarea șefiei executivului european.

Aflându-se în capul listei conservatorilor europeni, Weber trebuia să preia președinția Comisiei dacă sistemul „Spitzenkandidat” ar fi fost aplicat, ca și în cazul actualului președinte, Jean-Claude Juncker. Acesta s-a ciocnit însă de opoziția fermă a președintelui francez Emmanuel Macron și a premierului ungar Viktor Orban.

Au existat forţe puternice care nu voiau să accepte rezultatul electoral. (…) În calitate de politician, ştiu că se pot câştiga sau pierde alegeri. Dar ca Emmanuel Macron şi Viktor Orban să măture astfel dintr-o simplă mişcare a mâinii un rezultat electoral, nu mă aşteptam, a declarat acesta pentru publicația Bild.

În legătură cu Ursula von der Leyen, cea care va prelua președinția Comisiei Europene dacă trece de Parlament, Weber a declarat ca are toate șansele să obțină o majoritate, dar că drumul său va fi presărat cu capcane.