Sari la conținut

Băsescu: Macron și Merkel au reușit să scoată Estul UE în afara Uniunii Europene

Traian Băsescu, proaspăt europarlamentar PMP, lansează acuzații dure la adresa președintelui Franței, Emmanuel Macron, și a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, despre care spune că au scos țările din Uniunii Europene afară din UE prin jocuri de culise.

Fostul președinte denunță că pentru funcțiile-cheie din UE în următorii 5 ani se iau în considerare doar candidați din Vestul Europei.

După ce Vechea Europă s-a izolat de estici în Zona Euro, stabilindu-şi buget separat de estici, azi, Franţa şi Germania izolează estul Uniunii Europene şi prin respingerea oricărei nominalizări de est european pentru funcţiile de conducere a Uniunii Europene.

Mai mult, Băsescu spune că actualele propuneri la șefia celor mai importante instituții din UE sunt doar „mediocrități politice” ca premierul belgian Charles Michel sau ministrul apărării german Ursula von der Leyen care, în opinia eurodeputatului român, nu ar fi fost ales întră țară estică nicimăcar ca primari de comună mică.

Într-un moment în care UE avea nevoie mai mult ca oricând de solidaritate şi politicieni care să accelereze procesele de integrare, Merkel şi Macron trag o linie groasă între Vechea Europă şi Estul Uniunii Europene, precizează Traian Băsescu pe pagina Facebook.

Acesta adaugă faptul că Timmermans, adversar neîmpăcat al ţărilor din Estul UE și o soluție extrem de toxică, va fi, în calitate de prim vice preşedinte al Comisiei Europene, adevăratul șef al executivului european (post care va fi cel mai probabil ocupat de „insipida Ursula von der Leyen”).

Oare se mai poate face ceva pentru relansarea construcţiei europene lărgite şi egale? Să sperăm că da, cu condiţia reacţiei solidare a Estului Uniunii Europene. Nu noi ne-am separat, ci ei cei vechi ne-au izolat.

Şi când mă gândesc ce frumos suna Declaraţia de la Sibiu!

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura