Sari la conținut

Președinții din Parlament, despre Opoziție: Continuă să se raporteze la cetăţeni doar când vine vorba de beneficii electorale

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, au anunțat depunerea proiectului de lege PSD-ALDE pentru revizuirea Constituției, după Referendumul pe Justiție din 26 mai.

Înţelegem că este de datoria noastră să iniţiem modificarea legii fundamentale pentru a pune de acord textele constituţionale cu voinţa exprimată de alegători la referendum şi pentru asigurarea unui cadru legal previzibil, unitar şi stabil. Astfel, se va institui interdicţia de a se acorda graţiere individuală pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, se va crea un cadru normativ nou referitor la ordonanţele Guvernului, prin care se limitează domeniile în care pot reglementa ordonanţele de urgenţă şi se va extinde sfera de reglementare a controlului constituţional asupra ordonanţelor, anunță cei doi în comunicat.

Noutatea din propunerea PSD-ALDE este traspunerea, în dispozițiile constituționale, a principiilor integrității în exercitatea demnităților și funcțiilor publice. Practic, coaliția de guvernare propune modificarea Constituției cu prevederile inițiativei #fărăpenali a USR.

Considerăm că aceste măsuri corespund votului majoritar la nivelul societăţii în acest moment şi că ele trebuie să îşi găsească o transpunere în legislaţie, precizează aceștia.

Tăriceanu și Ciolacu critică opoziția pentru lipsa deschiderii la dialog pe tema modificărilor care ar trebui să fie incluse în Constituție după Referendum, după ce partidele de dreapta au depus în Parlament un proiect de lege fără să admită nicio sugestie „din afară”.

Nu putem să nu subliniem superficialitatea partidelor de opoziţie, care au refuzat un dialog constructiv şi pe această temă. Ne este tuturor şi mai clar că ei continuă să se raporteze la cetăţeni şi la mesajul pe care aceştia l-au transmis pe 26 mai doar când vine vorba de beneficii electorale. Toată lumea s-a convins că niciun membru al opoziţiei nu îşi doreşte în mod real guvernarea, cum nu îşi doresc să rezolve vreuna dintre problemele cetăţenilor, dar ne aşteptăm ca măcar pe acest subiect de interes public major să aibă o abordare matură şi serioasă şi să nu încerce să blocheze această iniţiativă legislativă în Parlament”, au menționat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.

sursă foto: facebook.com/pg/cameradeputatilor