Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 02 Iulie 2019

> Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, după întâlnirea cu Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, că România va susține deblocarea asistenței financiare europene (care a fost suspendată anul trecut) pentru Republica Moldova.

> Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă retragerea de către Ministrul Culturii a avizului dat pentru ”valoarea artistică” a crucii de piatră instalată în cimitirul Valea Uzului, afirmând că UDMR va ”sesiza Institutul Ellie Wiesel, pentru că aceea este o cruce legionară”.

> Corina Corbu este singurul magistrat care și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în condițiile în care Cristina Tarcea – actualul președinte ICCJ – nu și-a depus dosarul pentru un al doilea mandat. Corbu a fost judecată și achitată definitiv într-un dosar de corupție. 

> Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a fost avizat cu unanimitate de voturi pentru un nou mandat la conducerea Băncii Naţionale a României de către Comisiile pentru Buget din Camera Deputaţilor şi Senat.

> Ana Birchall, Ministrul Justiției, a avut astăzi o întâlnire cu o delegație a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în cadrul primei misiuni de evaluare în România în 2019. În urma discuției, Birchall a declarat că dialogul a fost transparent, bazat pe profesionalism și responsabilitate și a afirmat că ”România este o țară profund atașată valorilor europene și statului de drept, preocupată de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi și ale cetățenilor europeni.”

sursă foto: presidency.ro