Sari la conținut

[SUA] Bernie Sanders vrea să elimine datoriile de studii de 1,6 trilioane de dolari ale americanilor cu bani de pe Wall Street

bernie-sandersVom face din educația completă un drept al omului în America, la care toți cetățenii Statelor Unite să aibă acces. Astfel și-a început Bernie Sanders discursul ieri, în ziua în care a depus un proiect de lege care prevede eliminarea datoriilor studențești ale americanilor cu ajutorul unei taxe impuse speculatorilor de pe Wall Street.

Propunerea revoluționară a unuia dintre cei mai cunoscuți candidați democrați la alegerile prezidențiale din Statele Unite care vor avea loc anul viitor vine pe fondul unei probleme majore cu care se confruntă clasa mijlocie de peste Ocean: datoriile de studii de 1,6 triliarde de dolari, care împovărează 45 de milioane de americani.

Dincolo de ștergerea acestor datorii, Sanders vrea ca educația superioară să fie gratuită pentru cetățenii americani.

În cea mai înstărită țară din istoria lumii, nu este acceptabil ca generația tânără, fără nicio vină, să aibă parte de un standard de viață inferior celui de care s-au bucurat părinții lor, de datorii mai mari, salarii mai mici și posibilități reduse de a-și cumpăra o casă. Iată de ce propunerea elimină datoriile de studii și încheie absurditatea de a condamna o generație întreagă, a Millenialilor, la datorii pe viață pentru „crima” de a face alegerea corectă – de a-și continua studiile.

Senatorul amintește de ajutorul dat de societatea americană băncilor de pe Wall Street, care au purtat responsabilitatea declanșării crizei din 2008, spunând că este timpul ca acest favor să fie întors americanilor.

Acum 10 ani, guvernul Statelor Unite a salvat Wall Street după ce lăcomia, nechibzuința și practicile lor ilegale ne-au împins în cea mai gravă recesiune din istoria modernă. Astăzi, marile bănci de pe Wall Street sunt mai mari ca niciodată, profiturile lor cresc, iar directorii se bucură de pachete de compensații enorme. Propunerea noastră, care costă 2,2 trilioane de dolari pe parcursul a 10 ani, va fi plătită în totalitate de o taxă impusă speculatorilor de pe Wall Street. Este timpul ca Wall Street să ajute clasa de mijloc a acestei țări.