Sari la conținut

Klaus Iohannis primește felicitări pentru președinția Consiliului UE, coordonată de Guvern

iohannis-tusk-junckerÎntr-o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și președintele Consiliului European, Donald Tusk, Klaus Iohannis a primit felicitări pentru mandatul României la conducerea Consiliului Uniunii Europene, coordonat timp de 6 luni de Guvern.

Vreau să-i mulțumesc domnului președinte Iohannis și echipei sale pentru o președinție plină de energie și încununată de succes. Ați reușit să finalizați 90 de propuneri legislative înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Este absolut impresionant, a declarat Donald Tusk.

La rândul său, Jean Claude Juncker a menționat „cât de recunoscătoare este Comisia Europeană pentru activitatea desfășurată de președinția română. Activitatea președintelui, a Guvernului și mai ales a ambasadorului României la Bruxelles.”

Vă felicităm pentru tot ceea ce ați făcut. Rezultatele sunt remarcabile, a adăugat acesta.

„Puţini au avut aşteptări mari când am început preşedinţia, mulţi se aşteptau să fim mediocri” – pare-se că inclusiv președintele Klaus Iohannis căruia îi aparțin aceste declarații, dar care spunea, spre finalul anului trecut, că România nu e pregătită să preia conducerea Consiliului UE și că „lucrurile au luat-o razna” în Guvernul Dăncilă-Dragnea, ”accident al democrației române” care a coordonat de fapt activitatea din mandatul României la președinția Consiliului Uniunii Europene.

După 6 luni și șeful statului este surprins de rezultate:

Preşedinţia română a încheiat 90 de dosare, ştiţi câte se încheiau în alte Preşedinţii, ceea ce arată nu numai intensitatea şi cantitatea muncii noastre, ci şi calitatea, pentru că suntem buni parteneri, negociatori şi instituţii cu standarde ridicate, iar echipa română a reuşit ceva neaşteptat. De aceea am spus că Preşedinţia română a fost surprinzătoare, pentru că a avut rezultate mult mai bune decât se aşteptau toţi, a spus acesta la Bruxelles.