Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 20 Iunie 2019

> 25 de organizații civice au solicitat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii a judecătoarelor Lia Savonea, Simona Marcu și Gabriela Baltag. Cele 3 sunt acuzate că ”au avut poziționări în flagrantă contradicție cu mandatul primit la alegerea lor ca membre în CSM din partea asociațiilor de magistrați-judecători de la diferitele instanțe din țară.”

> William Barr, procurorul general al SUA, a declarat în urma vizitei la București că SUA speră că ”România va reveni asupra recentelor amendamente care amenință să submineze capacitatea de luptă împotriva corupției” și are încredere că ”va lua măsurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial.”

> Plenul CSM ar urma să valideze astăzi rezultatele concursului pentru numirea procurorului șef al Secției pentru investigarea magistraților și să o numească în funcție pe Adina Florea. Au mai candidat procurorii Sorin Iasinovschi, care a obținut un punctaj de 8,85 și procurorul Bogdan Pîrlog, care a avut un punctaj de 3,25. Pîrlog cere invalidarea concursului, deoarece, susține el,  câștigătorul ”a fost decis anterior, după criterii străine interesului justiţiei”.

> Prim-ministrul Viorica Dăncilă continuă procesul de descentralizare prin care li se impune ministerelor să renunțe la o parte din puteri în favoarea conducerii județene, pentru a face mult mai rapide procedurile, care durează acum foarte mult și sunt blocare la ministere. Competențele vor fi cedate de la agricultură, cultură, turism, mediu, ape și păduri, sănătate, educație, tineret și sport.

> Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat astăzi dacă își dorește să fie numit președintele Consiliului European, însă răspunsul său a fost că nu este bine ”să comentăm zvonuri” și că se începe ”o negociere pentru postul de președinte al Comisiei Europene”.