Sari la conținut

ȘTIRI DE WEEKEND 15-16 iunie 2019

Loialitate. Ministrul de Interne Carmen Dan, unul dintre cei mai apropiați locotenenți ai fostului lider social democrat Liviu Dragnea, a declarat astăzi că nu se dezice de acesta, dar și că are încredere mare în puterea premierului Viorica Dăncilă de a da un semnal de unitate.

Proteste. Câteva zeci de persoane au protestat astăzi în fața Palatului Cotroceni; protestatarii au cerut eliberarea din penitenciar a lui Liviu Dragnea și demisia președintelui Klaus Iohannis.

No comment. Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European care nu a fost inclus printre candidații PSD la alegerile europarlamentare din acest an, a scris azi că, potrivit zvonurilor, PSD va primi un post de vicepreședinte al Grupului Socialist și Democrat și unul de vicepreședinte al unei comisii din Parlamentul European.

Tensiuni. Mai mulţi membri USR și-au exprimat, pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan”, nemulțumirile cu privire la faptul că o agenţie media administrată de Sorin Pavel, membru USR, ar fi primit 8.000 de euro pentru promovare electorală în campania pentru europarlamentare. De partea cealaltă, contestatarii sunt acuzați că atacurile au fost lansate pentru ca aceștia să câștige funcții.

Complicații. Publicația Financial Times l-a inclus pe Klaus Iohannis în rândul favoriților la șefia Consiliului European; dacă președintele acceptă postul, nu va mai putea candida pentru al doilea mandat. Victor Ponta critică USR-PLUS pentru reacție, în opinia sa Alianța considerând că are asigurată președinția, amintind că, în scenariul ieșirii din scenă a lui Iohannis, Tăriceanu va fi președintele interimar al României.

Intrigi. Un sondaj intern al Alianței USR-PLUS preluat de presă arată că Dacian Cioloș este preferat atât pentru o candidatură la Cotroceni, cât și pentru un mandat de premier. Poate așa se explică tensiunile din cadrul negocierilor, în care se spune că Dacian Cioloș s-a ridicat de la masă.

Împăcare. Liderii Alianței 2020, Dan Barna și Dacian Cioloș, au publicat astăzi o declarație comună în care afirmă că, în ciuda tensiunilor, cele două partide vor merge împreună la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.

Poziție. USR consideră că numirea lui Cătălin Țibuleac, fost șef al SRI Tulcea, în funcția de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” echivalează cu punerea Deltei Dunării în mâinile baronilor PSD.

Lovitură. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a negat informațiile potrivit cărora Iohannis ar fi interesat de postul de președinte al Consiliului European, menționând că acesta va candida din nou la Cotroceni. Acesta a precizat, de asemenea, că îl consideră pe Dacian Cioloș un candidat cu mult mai multe șanse de câștig față de Dan Barna – dar că acesta va fi oricum spulberat în alegeri de Klaus Iohannis.

Schimbări. Consilierul județean din Dolj Eugen Gioancă îi va lua locul lui Claudiu Manda în Senat, după ce acesta își va prelua mandatul de europarlamentar.