Sari la conținut

Călin Popescu Tăriceanu: De ziua sa, dl Klaus Werner Iohannis (…) și-a convocat susținătorii devotați pentru semnarea unui pact ilegitim și imoral

Atac extrem de dur al liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză că și-a făcut un cadou de ziua sa chemându-și susținătorii la Cotroceni pentru semnarea unui pact „ilegitim și imoral”. Klaus Iohannis nu este altceva decât un trântor care nu are merite în traiectoria europeană a României, în opinia lui Tăriceanu – pentru acest motiv, spune el, nu va accepta lecții de europenism de la „unul care stă mai mult prin munți ori prin străinătate decât la locul de muncă”.

Redăm mai jos declarațiile publicate pe pagina Facebook a președintelui Senatului.

Ieri, de ziua sa, dl Klaus Werner Iohannis și-a făcut un cadou ”instituțional”: și-a convocat susținătorii devotați pentru semnarea unui pact ilegitim și imoral – din motive pe care le-am expus deja miercuri – menit să alimenteze, la nivelul publicului, impresia că domnia sa lucrează.

În fapt, România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician – creație de laborator care nu a pus nicio piatră la eșafodajul european, a fost plantat de alții în capul mesei, dar încearcă să-și aroge acum meritele altora.

Căci nu! Dl.Iohannis nu a făcut nimic pentru integrare! Alții au făcut-o. Guvernele din perioada președintelui Emil Constantinescu, guvernul Năstase, guvernul pe care eu l-am condus, pe ele a apăsat răspunderea integrării României în NATO și UE. Pe atunci, dl. Iohannis era un primar din Sibiu care nu făcea decât să profite de generozitatea guvernului pe care l-am condus și să-și croiască drum electoral pe banii alocați de noi Sibiului, capitală culturală europeană.

Azi, fostul primar se crede vreun Churchill ori Nelson Mandela al României; crede că parcursul european al țării stă strict în augusta sa persoană și împrăștie, între două navete la Bruxelles și un palton trântit nervos pe capota mașinii, minciuni toxice despre ”cei care vor să scoată țara din UE”.

Niciun partid nu a avut vreodată această temă, la noi, în campanie ori în afara ei. Niciun politician cât de cât relevant nu a pus la îndoială orientarea pro-europeană a țării.
Faptele există doar în imaginația prezidențială.

Ca unul care mi-am pus semnătura pe documentul de aderare a României la UE, nu am de gând să accept lecții de europenism de la unul care stă mai mult prin munți ori prin străinătate decât la locul de muncă. Și care a fost și el prezent la ceremonia de aderare sus pomenită. E drept, ca invitat al guvernului altei țări.