Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 12 Iunie 2019

> Administrația prezidențială a anunțat astăzi că acordul politic propus de Klaus Iohannis va fi semnat mâine de PNL, USR, Pro România și PMP, iar de UDMR săptămâna viitoare. PSD și ALDE nu au anunțat nimic legat de semnarea pactului.

> Moțiunea de cenzură a PNL, USR, PMP și UDMR a fost depusă și citită azi în Parlament și cuprinde 5 motive pentru care Guvernul Dăncilă ar trebui să fie demis. Dezbaterile și votul moțiunii vor avea loc marțea viitoare.

> Deși PNL, USR, PMP și UDMR au făcut o înțelegere pentru votul moțiunii de cenzură depuse astăzi, opoziția nu are, conform calculelor, voturi suficiente. Cele 4 partide au împreună 180 de voturi, Pro România are 24 parlamentari și ar vota moțiunea, chiar dacă nu a semnat-o, iar PSD și ALDE au împreună 239 de voturi. Rămâne de văzut spre cine se vor duce voturile minorităților (17) și ale parlamentarilor neafiliați (5).

> Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat astăzi că parlamentarii social-democrați vor asigura cvorumul pentru moțiunea de cenzură, însă nu s-a luat o decizie dacă vor vota sau nu, fiind la latitudinea lor dacă vor face acest lucru. Ciolacu a spus însă că moțiunea nu va trece.

> Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat astăzi la RFI că ”USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, însă pentru asta are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”.