Sari la conținut

Ultimii 7 ani, cea mai bună perioadă economică a României

În primul trimestru din 2019, creșterea economică a fost de 5% și s-a bazat în mare parte pe consum, dar și pe o creștere a investițiilor nete în economia națională cu 5,7%.

După cum arată rezultatele publicate până acum, în 2018 cifra de afaceri va depăși 1.600 de miliarde de lei – în creștere cu 15%, iar în euro, cifra de afaceri totală se va apropia de 350 de miliarde de euro.

Însă șeful misiunii FMI în România, Jaewoo Lee, a declarat că această creștere economică este nesustenabilă. De asemenea, dezechilibrul extern crește, iar competivitatea României este afectată din cauza creșterilor salariale, mai ales a salariului minim. Totodată, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cere reforme structurale și fiscale pentru a corecta dezechilibrele, deficitul bugetar, deficitul comercial și cel de cont curent, sperând să nu se ajungă la corectarea acestora prin creșterea cursului leu/euro.

În ciuda criticilor însă, datele arată că în ultimii șapte ani România a traversat cea mai bună situație economică din toată istoria ei.