Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 3 Iunie 2019

> Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că deficitul bugetar a sărit de la 0,5% din PIB în martie la 1,1% în aprilie. Mai exact, cheltuielile statului au crescut mai rapid decât veniturile. Una dintre explicații ar fi creșterea cheltuielilor de personal cu 26% față de cele din primele 4 luni ale anului 2018, pe fondul majorărilor salariilor bugetarilor, dar și creșterea cheltuielilor cu bunuri și servicii sau cu asistența socială.

> Guvernul a adoptat o OUG care prevede ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni. Vicepremierul Daniel Suciu a declarat la sfârșitul ședinței de Guvern că, din 34 de președinți de Consiliu Județean care au răspuns, 29 susțin modificarea legislației în acest sens.

> Noul președinte al Camerei Deputaților a declarat după şedinţa Biroului Permanent, că „a fost un referendum şi oamenii au hotărât ceva”. Prin urmare, PSD va elabora un proiect de revizuire a Constituţiei pentru a pune în aplicare rezultatul referendumului pe justiție din 26 mai.

> Secretarul Camerei Deputaților, Olguța Vasilescu, a afirmat astăzi că plenul Camerei va adopta până la sfârșitul sesiunii  parlamentare un proiect privind votul prin corespondenţă și votul electronic, pentru ca acesta ”să fie aplicat şi la alegerile prezidenţiale”.

> Președintele Klaus Iohannis critică Guvernul PSD în legătură cu OUG prin care preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este acum. Iohannis susține că această schimbare este o concesie pe care Dăncilă le-o face baronilor PSD, pentru a câștiga sprijinul acestora.