Sari la conținut

Trump îl laudă pe Viktor Orban pentru politica de imigrație a Ungariei

Întrebat dacă îl îngrijorează derapajul antidemocratic al Ungariei sub conducerea Viktor Orban, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat într-o conferință de presă că premierul ungar este un om respectat – dur, dar respectat – care a luat decizii bune cu privire la imigrație, în opinia multor oameni. Prin comparație, ne spune liderul SUA, Europa se confruntă cu niște probleme enorme pentru că a ales să facă altfel decât prim-ministrul de extremă dreapta.

Probabil ca și mine, este un pic controversat, dar asta e OK. Ai făcut o treabă bună și ți-ai păstrat țara în siguranță, i-a spus președintele Statelor Unite lui Viktor Orban, aflat în vizită la Casa Albă.

Reamintim că Orban, un adversar de redută al imigrației, a fost condamnat de Amnesty International pentru reprimarea sistematică a drepturilor refugiaților și imigranților. Mai mult, premierul Ungariei a fost cenzurat în Parlamentul European de proprii săi aliați pentru încălcarea statului de drept, prin programul început în 2010 care a transformat Ungaria într-o democrație iliberală.

Complet opusă poziționării UE față de premierul de dreapta al Ungariei, politica lui Trump validează acum tendințele autoritare ale lui Viktor Orban, care este acum în conflict deschis cu societatea civilă și presa de acasă.