Sari la conținut

Băncile reduc dobânzile la creditele noi în lei, după intrarea în vigoare a noii referințe IRCC

ircc

BNR a calculat pentru IRCC pe baza mediei dobânzilor la tranzacțiile interbancare din trimestrul 4 din 2018, o valoare de 2,36%. Media ROBOR la 3 luni – cea mai utilizată referință pentru creditele ipotecare în lei, a fost de 3,17% în același trimestru.

Băncile folosesc diverse modalități de a calcula ROBOR: fie pe baza unei medii lunare, fie culegând o valoare aferentă uneia din ultimele zile lucrătoare ale perioadei de referință. Spre exemplu, ultima referință pentru ROBOR 3M luată în calcul de CEC Bank a fost cea de 3,23 de la 1 aprilie.

BCR a redus dobânda fixă pe care o oferă pe o perioadă de 5 ani (care poate fi extinsă până la 10 ani) pentru creditele noi în lei, însă a majorat marja cu 0,3 pp pentru perioada în care dobânda va deveni variabilă. Cu toate acestea, dobânda împrumuturilor noi este mai mică.

De asemenea, Banca Transilvania a crescut marja fixă pentru a compensa parțial scăderea valorii dobânzi de referință cu 0,25 pp.
În cazul băncilor care au păstrat nemodificate marjele, la un credit de 285.000 lei (cca 60.000 de euro) pe 30 de ani, rata lunară scade cu aproape 10%. Totodată, împrumuturile ipotecare sunt în proporție de circa 90% cu dobândă variabilă, în timp ce creditele de consum au în proporție de circa 90% dobânzi fixe.

IRCC se actualizează trimestrial. De asemenea, BNR a anunțat controlul strict al lichidității în sistemul bancar, lucru ce înseamnă și creșterea dobânzilor pe termen scurt, acestea reprezentând, de altfel, și grosul termenelor la care băncile se împrumută efectiv între ele și care dau media tranzacțiilor. IRCC nu se aplică și creditelor pentru Prima Casă.

Cele cinci bănci mari care au publicat noile oferte de creditare pentru persoane fizice pe baza noului indice de referință pentru creditele în lei (IRCC), care înlocuiește ROBOR în contractele nou încheiate, au redus și dobânzile totale ale împrumuturilor ipotecare cu până la un punct procentual. Unele au ajustat marja ușor în sus pentru a compensa valoarea mai mică a IRCC în comparație cu ROBOR.