Sari la conținut

De ce globalizarea are nevoie de un Upgrade

Sketch or handdrawn concept for globalization, global networking, travel or global connection or transportation with connecting arrows.

Criza din 2008 a arătat că societatea internațională a fost mult prea mulțumită de adaptarea guvernanței financiare la efectele noilor tehnologii și la schimbarea condițiilor de piață și macroeconomie. Un deceniu mai târziu, ne aflăm într-o situație similară. A patra revoluție industrială provoacă modul în care organizăm economiile și societățile noastre, precum și cooperarea pe plan internațional. Pentru a maximiza beneficiile și a reduce riscurile ultimului progres tehnologic, va trebui să consolidăm și să modernizăm cadrele de politici naționale și globale.

Actualul val de întreruperi tehnologice se combină cu alte trei transformări: apariția unor noi imperative ecologice, în special a celor legate de schimbările climatice; apariția unui ordin mondial multipolar și o explozie a nemulțumirii sociale, alimentată în mare parte de creșterea inegalității. Luate împreună, aceste evoluții reprezintă o nouă etapă a globalizării – Globalizarea 4.0 – a cărei traiectorie va depinde de modul în care adaptăm modelele de guvernanță politică, corporativă și internațională la realitățile în schimbare.

Spre deosebire de narațiunile populare, alegerea cu care ne confruntăm nu este între deschidere și protecționism, tehnologie și locuri de muncă, imigrația și identitatea națională sau creșterea economică și echitatea socială. Acestea sunt dihotomii false; dar proeminența lor în discursul politic contemporan ilustrează modul în care am fost pregătiți pentru Globalizarea 4.0.

Astăzi, avem nevoie de un proces analogic, dar mai incluziv și mai susținut de reflecție și dialog în ceea ce privește implicațiile guvernanței din schimbările tehnologice, ecologice, geopolitice și sociale în curs de desfășurare. Deoarece aceste schimbări acoperă țările, industriile și domeniile politice tradiționale, acestea cer un răspuns sistemic, global.

Ținând cont de acest obiectiv, Forumul Economic Mondial a publicat o lucrare albă, bazată pe consultări cu o gamă variată de experți înainte, în timpul și după întâlnirea sa anuală de la Davos, în ianuarie. Lucrarea prezintă opt specificații generale de proiectare și 100 de exemple de inițiative și propuneri existente care ar putea consolida cooperarea internațională și politica internă în comerț, finanțe, climă, tehnologie, securitatea informatică, guvernanța corporativă și politicile legate de muncă. Luând în considerare inițiativele conduse în prezent de ONU, instituțiile Bretton Woods, OCDE, Organizația Mondială a Comerțului, WEF și alte instituții, lucrarea arată că există numeroase oportunități de progres deja disponibile și care așteaptă un sprijin mai larg.

Nu trebuie să așteptăm ca o altă criză să ofere impulsul pentru adaptarea guvernării unei lumi în schimbare. Există deja numeroase oportunități de implicare mai profundă a cooperării între părțile interesate la toate nivelurile. Avem nevoie acum de un angajament reînnoit din partea guvernelor, a oamenilor de afaceri și a liderilor societății civile de a se angaja în dialogul colectiv cu privire la provocările noastre comune.