Sari la conținut

Ucrainenii speră că Zelenskiy va lupta pentru omul de rând

Zelenskiy

Zelenskiy – un tânăr comediant care devine președinte al Ucrainei în show-ul de televiziune „Servant of the People” – apelează la ucrainenii frustrați de elita oligarhică a țării și eșecul de a scurge mlaștina după revoluția din 2014 a țării.

Oligarhul Ihor Kolomoisky găzduiește spectacolul de succes al lui Zelenskiy.

Expoziția media a lui Kolomoisky oferă, de asemenea, securitate și suport logistic pentru campania comediantului, iar recent a apărut că avocatul personal al oligarhului, Andrija Bohdan, a fost avocatul personal al lui Zelenskiy. Jurnaliștii de investigație au raportat, de asemenea, că Zelenskiy a călătorit de 14 ori în ultimii doi ani la Geneva și Tel Aviv, unde Kolomoisky se află în exil. Deși comediantul a negat în mod repetat că a fost sub influența oligarhului, echipa lui Poroșenko l-a numit rapid „marionetă Kolomoisky”. Aceste atacuri nu au denaturat totuși popularitatea comediantului; suporterii săi aleg în schimb să aibă încredere în personalul său didactic drept.

Oligarhul în vârstă de 52 de ani, care deține mizele mari în mass-media, metalele și companiile de aviație din Ucraina – și pe care guvernul le-a acuzat de delapidarea a peste 5 miliarde de dolari din Privatbank, cea mai mare națiune, înainte de naționalizarea forțată în 2016, un erou de război improbabil. Kolomoisky neagă acuzațiile de deturnare de fonduri și solicită naționalizarea „o confiscare ilegală de bunuri fără ordin judecătoresc sau despăgubire”.
Sprijinul său necontestat pentru Ucraina, independentă de influența Rusiei, a dezlănțuit un val de patriotism, locuitorii zugrăveau balcoanele, trotuarele, vitrinele – și chiar mașinile – în culorile galbene și albastre ale steagului ucrainean. În acel moment, oligarhul, care deținea și cea mai mare bancă a națiunii, nu putea face nici un rău. Se vorbea despre el devenind prim-ministru sau chiar președinte. Wall Street Journal a făcut o poveste plină de bucurie cu titlul „Arma secretă a Ucrainei: „Oligarhul feeric Ihor Kolomoisky”.

Magnatul – care a ținut un rechin în viață, de cinci metri în biroul său, pe care, probabil, l-a hrănit în timpul întâlnirilor pentru a-și dezlănțui oaspeții – s-a confruntat cu acuzații de crimă de contract, intimidare și mituire legate de afacerile sale. Oligarhul a fost concediat din postul său de guvernare în martie 2015, iar deținerea sa în Privatbank a fost naționalizată cu forța un an mai târziu. De asemenea, guvernul a reușit să obțină o hotărâre judecătoarească la Londra pentru a îngheța mai mult de 2,5 miliarde de dolari din activele sale de peste mări. Temându-se pentru siguranța sa, după ce Hennadi Korban a fost arestat în urma acuzațiilor de ucidere și răpire, oligarhul a fugit pentru Elveția, apoi Israel, în 2016.

Kolomoisky și-a înființat, de asemenea, propriul partid politic naționalist UKROP – numele său bazat pe un nume rusesc ucrainian, care a câștigat două locuri în parlament în 2016, dar nu s-a dus nicăieri după aceea. Totuși, cu ridicarea meteorică a lui Zelenskiy, Kolomoisky are din nou mână superioară. Presupunând că Zelenskiy câștigă președinția așa cum era de așteptat, Kolomoisky se va putea cel mai probabil întoarce în Ucraina, liber, fără teama de arest. El a efectuat deja prima salvă în revenirea triumfătoare în Ucraina, solicitând 2 miliarde de dolari pentru compensarea privatizării forțate a Privatbank. „Nu am nevoie de Privatbank, dar am avut capital de 2 miliarde de dolari. Returnați banii și asta este. „, a spus el într-un interviu recent.

„Există motive legitime de îngrijorare cu privire la viitorul evreilor ucraineni”, a declarat Vladislav Davidzon, redactorul-șef al revistei Odessa Review. „Având un președinte evreu, care este susținut și de un oligarh evreu, ar putea provoca orice eșecuri îndreptate spre comunitatea evreiască”.

Ucrainenii speră că Zelenskiy va lupta pentru omul de rând. Este o narațiune puternică care a catapultat acest necunoscut politic în cadrul distanței de spitalizare a președinției.