Sari la conținut

Guvernul a finalizat pachetul de măsuri fiscale. Cât va fi deficitul bugetar în acest an

Guvernul a încheiat procesul de stabilire a noilor măsuri fiscale, început acum 3 luni pentru a începe acoperirea deficitului bugetar, care trebuie să scadă de la un an la altul, potrivit înțelegerilor dintre statul român și UE, astfel încât România să poată continua să beneficieze de fonduri europene.

O altă miză importantă pentru România este aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), o organizație formată din 38 de state care dezvoltă standarde și politici economice care contribuie la creșterea economică în întreaga lume.

Prim-ministrul Ciolacu a precizat că România se va încadra într-un deficit bugetar de maxim 5,5%.

România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an (…) Bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice. Avem însă un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital (…) există un interes vital: acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriașă, peste 70 de miliarde de euro și de aderarea României la OECD (…) nu crește însă TVA-ul general. Și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească. În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar în construcții, prin ordonanță de urgență, mărim salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei. Vorbim astfel de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus, a declarat prim-ministrul Ciolacu în urma adoptării pachetului de măsuri.

Pachetul fiscal poate fi consultat integral aici.

*Foto: facebook.com/CiolacuMarcel