România, Cehia și Slovacia critică discursul de atacator al premierului Ungariei

Diplomațiile României, Cehiei și Slovaciei au răspuns atacurilor lansate de Viktor Orban, premierul Ungariei, la Băile Tușnad, unde a făcut o serie de declarații revizioniste și ostile la adresa celor trei state vecine.
Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit absolut din discursul meu (…) Mi se recomandă să nu vorbim despre simboluri naționale. Bine, putem să convenim asta, dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Să nu vorbim despre drepturile minorităților, bine, nu vorbesc nici despre asta. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești, a încumetat premierul Ungariei să declare chiar pe teritoriu românesc.
Ministrul Afacerilor Externe din România l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la București în urma declarațiilor prim-ministrului de la Budapesta.
Partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reținere în declarațiile și mesajele publice ale oficialilor ungari aflați în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tușnad de anul acesta. În context, a exprimat surprinderea față de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română, arată un comunicat de presă al MAE.
Discursul lui Orban a deranjat și statul ceh, care a ținut să se delimiteze de componentele eurosceptice și anti-occidentale ale discursului oficialului maghiar, care a susținut că „federaliștii europeni” ar fi lansat un atac împotriva ţărilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia – V4) „şi toţi vedem rezultatul: cehii au trecut în cealaltă tabără, Slovacia se clatină, doar ungurii şi polonezii rezistă”.
Premierul Cehiei a reacționat prompt la criticile omologului său maghiar.
Republica Cehă este un stat suveran, iar guvernul meu protejează interesele noastre naţionale. Decidem independent ce susţinem, pentru ce pledăm sau ce vrem să schimbăm în Uniunea Europeană, a declarat Petr Fiala, premierul ceh.
Nici slovacii nu au fost de acord cu liniile revizioniste trasate de Viktor Orban, ambasadorul Ungariei la Bratislava fiind la rândul său convocat la Ministerul de Externe slovac în legătură cu o remarcă a premierului Ungariei privind așa-zise „părți rupte ale țării”, după cum a pretins Viktor Orban.
Cehoslovacia (şi ulterior Slovacia) şi Ungaria sunt în mod egal state succesoare ale Austro-Ungariei. Aşadar nu s-ar fi putut desprinde nimic din Ungaria de astăzi, a explicat Ministerul de Externe al Slovaciei.
*Foto: facebook.com/orbanviktor