Sari la conținut

Comasarea alegerilor de anul viitor | Ce spun Iohannis, Ciucă și Ciolacu

Discuțiile privind împreunarea, sau comasarea anumitor alegeri din 2024, au început deja la nivel politic.

Majoritatea figurilor importante din politică, în special membrii partidelor care formează coaliția de guvernare, au menționat scenarii care implică o formă sau alta de comasare a alegerilor, ținând cont că toate patru au loc în același an, pentru prima oară în istoria României.

Astfel, va fi căutată o modalitate prin care alegerile locale, europarlamentare, parlamentare și cele prezidențiale să se desfășoare cât mai eficient, mai puțin costisitor și, cel mai probabil, cât mai avantajos fiecărui partid.

Comasarea alegerilor se discută în partide. E o variantă posibilă. Este posibil constituțional. Nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este, însă, posibil să fie amânate localele, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, făcând referire la alegerile parlamentare, care vor avea loc în luna mai a anului viitor.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a abordat la rândul lui subiectul:

Dacă va exista posibilitatea legală ca aceste alegeri, numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere inclusiv în Coaliție. Sperăm să găsim o soluție. Dacă nu se va găsi o soluție, vom desfășura patru runde de alegeri, a declarat premierul.

Nici liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu s-a ferit să se apropie de subiectul comasării, fie și într-o manieră mai rezervată.

S-a discutat despre posibilitatea comasării alegerilor, nu cred, sincer, că pe agenda de lucru sau de priorităţi a românilor este comasarea alegerilor. Am terminat un scenariu, cel de anticipate şi acum intrăm în altul, de comasare, a explicat președintele PSD.

*Foto: facebook.com/guv.ro