Sari la conținut

Titus Corlățean anunță adoptarea moțiunii sale privind drepturile românilor în Ucraina de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean (PSD) s-a adresat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a adoptat o moțiune inițiată de acesta, prin care i se cere Comisiei de la Veneția să se sesizeze în legătură cu modificările legislative ale guvernului ucrainean, care afectează accesul copiilor români la educație în limba maternă.

Măsura a fost luată la câteva săptămâni după ce președintele României a deschis cu președintele Ucrainei subiectul drepturilor românilor. Iohannis îi comunicase lui Zelenski în cadrul unei convorbiri telefonice preocuparea și nemulțumirea autorităților române referitoare la o serie de modificări legislative care împiedică accesul românilor la educație în limba maternă.

În Ucraina, învățământul în limba română este permis în clasele primare, dar numărul mai mare de ore de limbă ucraineană limitează posibilitatea copiilor români de a-și învăța și perfecționa limba maternă. Pe urmă, numărul orelor ținute în limba română scade pe măsură ce elevii avansează în anii școlari.

Joi, 26 ianuarie 2023, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, în unanimitate, moțiunea pe care am inițiat-o, ca membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prin care Comisia de monitorizare a Adunării solicită oficial Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) să se sesizeze și să adopte un aviz, care să formuleze recomandări pe marginea recent adoptatei legi privind minoritățile naționale din Ucraina.

Actul normativ menționat, care a fost adoptat de Rada Supremă a Ucrainei în decembrie 2022, în lipsa unei consultări prealabile corespunzătoare a reprezentanților mai multor minorități naționale, începând cu etnicii români, ridică o serie de probleme serioase, care riscă să afecteze suplimentar prezervarea identității naționale, culturale, religioase etc. a etnicilor români si a altor minorități naționale din Ucraina.

Am salutat adoptarea, în unanimitate, de către Comisia de monitorizare a APCE, cu avizul favorabil al raportorului privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Ucrainei față de Consiliul Europei, Alfred Heer (Elveția, ALDE) și am mulțumit colegilor parlamentari europeni pentru înțelegerea și aprobarea acestei solicitări importante în susținerea menținerii identității naționale a etnicilor români din Ucraina.

E interesant de spus că doi cunoscuți parlamentari din delegația Ungariei au dorit să co-inițieze moțiunea mea și că parlamentarii ucraineni prezenți au fost și ei de acord. Deci, se poate…

Voi urmări cu atenție subiectul, prin pârghiile europene la care am acces, pentru ca etnicii români din Ucraina să se bucure în final de respectul și tratamentul corect, la nivelul standardelor de protecție stabilite de Consiliul Europei în domeniul minorităților naționale, așa cum, de altfel, procedează și România cu minoritățile naționale din țara noastră, inclusiv cea ucraineană, a comunicat Corlățean prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare.