Situația în celălalt capăt al Rusiei | Japonia, pași siguri către a redeveni o putere militară uriașă

Politica internațională poate fi un teren foarte dificil pentru un stat fără alianțe militare și parteneriate strategice precum NATO și UE. Federația Rusă este, în momentul de față, cel mai bun exemplu al acestei dificultăți.
Deși Rusia și China, cele două mari rivale ale SUA – și ale întregului bloc euroatlantic, NATO, UE și câteva țări din Pacific – reprezentau, la limită, pericole similare, consecințele suferite de Rusia în urma invaziei separă cele două puteri eurasiatice.
În timp ce Kremlinul se confruntă cu pierderi substanțiale de forțe, echipament militar și bani, cât și cu sancțiuni economice, pierderi economice semnificative, respectiv o comunitate internațională tot mai intolerantă față de așa-numita „operațiune militară specială”, China poate fi observată privind de la distanță, cu un oarecare calm.
Acest calm este un rezultat al strategiei conservatoare a Beijingului când vine vorba de distribuția puterii între cele mai importante state de pe glob. Dacă Rusia este în curs de a obține opusul tuturor scopurilor pe care căuta să le atingă invadând Ucraina, China continuă să mențină o relativă stabilitate în regiunea Indo-Pacifică. Momentan, această stabilitate o avantajează. De ce? Pentru că este puterea regională incontestabilă – deocamdată.
De ce deocamdată? Pentru că NATO, UE, Japonia, Coreea de Sud, India, Australia și statele membre ale ASEAN au în comun un interes strâns legat de supraviețuirea fiecăreia: neutralizarea unei potențiale amenințări chineze, dacă Beijing ar începe să exercite pe scena internațională mai mult decât puterea sa economică.
În acest context, Japonia se adaptează la o regiune tot mai tensionată, care include o dispută teritorială cu Rusia pentru Insulele Kurile, respectiv ostilitățile susținute ale Coreei de Nord și nu în ultimul rând o Republică Populară Chineză tot mai puternică, cu pretenții tot mai clare asupra Taiwanului.
În urma invaziei ruse a Ucrainei, Japonia a blocat tranzacțiile mai multor bănci din Rusia, a interzis exporturile echipamentelor high tech și a revocat Rusiei statutul de „națiunea cea mai favorizată” (NPF), făcând comerțul mult mai dificil pentru Federația Rusă.
Shinzo Abe, fostul prim-ministru al Japoniei, care a condus statul nipon din 2006 până în 2007, respectiv din 2012 până în 2020, luase o serie lungă de măsuri de îmbunătățire a capacităților militare și defensive ale statului său înainte să iasă din funcție, cu doi ani înainte de a fi asasinat.
Unul dintre cele mai importante obiective pentru Shinzo Abe a fost dublarea bugetului pentru apărare, ceea ce pentru Japonia ar însemna 2% din PIB.
Deși Japonia nu este membră a NATO, Abe a pus accentul pe importanța de a asigura bugetul pentru apărare după acest criteriu. Succesorul lui Abe, premierul Fumio Kishida a preluat acest obiectiv.
Dacă ar reuși să-și dubleze bugetul pentru apărare, Japonia ar deveni al treilea stat în topul cheltuielilor pentru apărare – doar SUA și China cheltuiesc mai mult decât ar cheltui statul nipon, adică 92 de miliarde de dolari pe an.
Aproximativ 56.000 de americani, soldați și personal militar, constituie prezența militară a SUA în Japonia. Guvernul nipon a adoptat anul acesta un plan de a contribui cu 8,6 miliarde de dolari în doar 5 ani pentru a găzdui efectivele militare americane.
Mai mult, Japonia, la fel ca și SUA, au exprimat în mod clar un angajament față de securitatea Taiwanului. În decembrie 2021, Shinzo Abe a declarat că Japonia „nu ar putea să asiste la o invazie chineză a Taiwanului”.
Armata japoneză are sisteme Patriot operaționale pe Insula Yonaguni, la 110 km de Taiwan. La 500 de km de Taiwan se află Okinawa, o insulă japoneză care găzduiește nu mai puțin de 26.000 de soldați americani.
Actualul președinte al SUA, Joe Biden, în același spirit ca cei doi succesori ai săi, Barack Obama și Donald Trump, a promovat ideea de a aduce Insulele Senkaku (Japonia) sub protecția Articolului 5 al NATO. Este vorba despre același articol care permite unei țări din NATO să solicite intervenția militară a celorlalți semnatari în cazul unui conflict armat.
SUA au aproape 100 de baze militare, depozite de armament, baze de antrenament și alte elemente similare de infrastructură militară în Japonia.
Japonia are una dintre cele mai puternice cinci armate din lume.