Sari la conținut

Boris Johnson, dorit în postura de șef al NATO

Boris Johnson, care, în urma demisiei, urmează să iasă în mod oficial din funcția de prim-ministru al Marii Britanii la începutul lunii septembrie, este propunerea mai multor politicieni britanici și ucraineni pentru funcția de secretar general al NATO.

Această funcție este ocupată, momentan, de Jens Stoltenberg, fostul prim-ministru al Norvegiei, care trebuia să iasă din funcție anul acesta. Acest moment a fost, însă, amânat de invazia rusă în Ucraina.

Deputatul ucrainean Oleksii Goncharenko a făcut un apel pentru numirea lui Boris Johnson în fruntea NATO, afirmând că acesta “înțelege provocările cu care se confruntă NATO și Occidentul”, amintind, de asemenea, și de sprijinul decisiv pe care Marea Britanie l-a acordat Ucrainei anul acesta.

De asemenea, câțiva parlamentari britanici și-au arătat deschiderea față de această propunere, precum David Jones, fostul ministru pentru Brexit, repectiv Richard Drax, parlamentar și fost căpitan în armata Marii Britanii, care au declarat că ar susține o astfel de inițiativă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat „tristețea” în legătură cu ieșirea lui Boris Johnson din funcția de prim-ministru și l-a numit pe acesta „erou”. Sub conducerea lui Johnson, Regatul Unit al Marii Britanii a avut una dintre cele mai importante contribuții la efortul ucrainean de respingere a invaziei ruse.

Klaus Iohannis a sugerat anul acesta, într-o conferință de presă, că ar fi interesat să devină șeful NATO. Se prefigurează o dezbatere în spațiul public referitoare la această reorientare a actualului șef de stat al României.