Sari la conținut

Politica absurdului: Parlamentul și Guvernul, punct de vedere comun în conflictul juridic dintre Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură

Cu voturile PNL, PSD și UDMR, Parlamentul va transmite Curții Constituționale un punct de vedere prin care dă dreptate Guvernului care a sesizat CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Legislativ pe tema moțiunii de cenzură USR-PLUS – AUR. Astfel, lupta pentru dărâmarea Cabinetului condus de Florin Cîțu se mută la judecătorii constituționali, care vor primi un punct de vedere comun Parlament-Guvern în conflictul constituțional dintre cele două instituții.

Cum a ajuns Parlamentul să dea dreptate Guvernului în conflictul constituțional Parlament-Guvern

Comisia de constituționalitate a Senatului a redactat azi un punct de vedere adoptat de Biroul Permanent al Senatului, care precizează că moțiunea de cenzură „a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României”. Președintele Senatului, Anca Dragu, a refuzat să semneze punctul de vedere adoptat de PNL, PSD și UDMR, adăugarea unei opinii USR-PLUS fiind refuzată, potrivit acesteia.

Sub conducerea lui Florin Roman (susținător al lui Florin Cîțu), căruia Ludovic Orban îi delegase atribuțiile de președinte, conducerea Camerei Deputaților și-a însușit la rândul său punctul de vedere al Senatului.

Așadar, punctul de vedere pe care îl transmite Parlamentul către judecătorii constituționali este unul favorabil Guvernului.

Considerăm că opinia autorului sesizării este întemeiată. Potrivit acesteia, conflictul juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, a fost generat de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului, se arată în punctul de vedere propus de Comisia de constituționalitate.

Reamintim că miercurea trecută premierul Florin Cîțu a sesizat CCR invocând un conflict de natură constituțională între Parlament și Guvern, pentru că moțiunea de cenzură USR-PLUS – AUR împotriva Guvernului ar fi fost depusă nelegal.