Sari la conținut

Roșia Montană, inclusă în Patrimoniul UNESCO

Situl Roșia Montană a fost inclus în Patrimoniul Mondial, potrivit unei decizii a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO reunit online în China, dar și în Patrimoniul Mondial în pericol, „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție”.

În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegaţia pe care am condus-o) în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) şi nu de întreaga zonă Roşia Montană, a transmis Adrian Cioroianu, fost ambasador al României la UNESCO.

Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, decizia de astăzi este o oportunitate pentru dezvoltarea turismului în zonă:

Prezentarea dosarului Roşia Montană a fost asumată la nivel guvernamental, în coaliţie, avem şi rezultatul, este un rezultat pozitiv şi mergem mai departe cu acest lucru. (…) Celor care sunt nemulţumiţi, probabil din motive de activitate economică şi de asigurare a traiului zilnic în această regiune, le spun că este o resursă nouă care trebuie exploatată raţional şi eficient, astfel încât să transformăm într-un avantaj această recunoaştere mondială a galeriilor romane de acolo, a declarat acesta, prezent în județul Alba.