Sari la conținut

Zero toleranță la corupție din partea coaliției de guvernare, promite Ludovic Orban Comisiei Europene

Coaliția de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR are toleranță zero față de corupție, a transmis astăzi președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferințe cu Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene. Acesta a dat asigurări că România se află pe un drum bun în ce privește statul de drept.

Suntem bucuroşi că avem această oportunitate de a avea acest dialog interinstituţional între Comisia Europeană şi Parlamentul României privitor la mecanismul care priveşte evoluţia statului de drept în ţările UE. Vreau să vă asigur că România este pe un drum bun în privinţa respectului faţă de statul de drept, faţă de domnia legii, faţă de independenţa justiţiei şi este pe un drum corect, înscrisă încă din mai 2019, când cetăţenii români au votat masiv, cu o majoritate de peste 65%, referendumul pentru justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat Ludovic Orban.

Președintele Camerei Deputaților a vorbit despre „posibilitatea reală” de a face îmbunătățiri în ce privește statul de drept, amintind adoptarea, de către Guvern, a proiectului de lege privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților, dar a punctat faptul că în 2020 „a fost foarte dificil să facem paşi foarte fermi înainte, pe de o parte din cauza pandemiei, pe de altă parte din cauza unei structuri a Parlamentului care nu a permis, mai ales fiind şi un an cu două alegeri, o dezbatere serioasă la nivelul Parlamentului pentru a face paşii pe care suntem hotărâţi să îi parcurgem”.

Suntem extrem de preocupaţi de a asigura, prin dezbatere publică, parlamentară, o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei şi a cadrului general de organizare şi funcţionare a întregului sistem de justiţie. De asemenea, pot să garantez că Guvernul format de coaliţia de guvernare are o poziţie clară de toleranţă zero faţă de corupţie şi de susţinere a întregului dispozitiv de luptă împotriva corupţiei. Vă garantăm că România, care a susţinut public şi politic instituirea acestui mecanism privind statul de drept chiar şi atunci când erau voci care nu au agreat acest mecanism, mai ales cu utilizarea fondurilor europene, suntem extrem de dedicaţi susţinerii acestui mecanism ca un instrument de garantare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, nu numai a cetăţenilor români, ci ale tuturor cetăţenilor ţărilor UE, a adăugat acesta.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura