Sari la conținut

Orban: Numărul celor care au contract de muncă a scăzut cu 14.000 în mai față de aceeași perioadă din 2019

În luna mai, numărul persoanelor cu contract de muncă a fost mai mic cu 14.000 față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat astăzi prim-ministrul Ludovic Orban în deschiderea ședinței de Guvern, precizând că măsurile adoptate de Cabinetul său „au apărat locurile de muncă ale românilor”.

Foarte mulţi analişti, lideri politici din Opoziţie au prevăzut apocalipsa în domeniul pieţei muncii: un şomaj înspăimântător… chiar am fost acuzaţi de faptul că nu am luat măsuri. Am să vă dau numai câteva date. Pe luna mai, numărul de cetăţeni cu contracte de muncă pe luna mai a anului 2020 a fost mai mic cu doar 14.000 faţă de numărul de români cu contracte de muncă în luna mai 2019, în condiţiile în care aprilie, mai şi iunie sunt lunile în care este estimat să se atingă impactul cel mai mare al crizei economice. Cu toate astea, măsurile pe care le-am adoptat au apărat locurile de muncă ale românilor, iar lucrul ăsta este demonstrat de date, de cifre, a declarat astăzi Ludovic Orban.

Potrivit premierului, mai mult de 1 milion de români au primit șomaj tehnic până în prezent și aproximativ 70.000 de români au beneficiat de forme de indemnizație de sprijin.

(…) nu s-au pierdut foarte multe locuri de muncă în domeniile unde au existat restricții. Pentru că, pe lângă 750.000 de români care vor beneficia de această măsură activă (plata a 41,5% din salariul brut pentru angajații care-și reiau activitatea, n.r.), noi am păstrat măsura de plată a șomajului tehnic pentru angajații din domeniile care au rămas încă în restricții, a completat Orban.