Sari la conținut

Șapte organizații civice îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu accepte militari în funcția de premier: „România este încă o democraţie liberală, un stat civil, şi nu unul militar”

Șapte organizații civice, între care și ActiveWatch, au solicitat astăzi președintelui Klaus Iohannis să nu accepte pentru funcția de premier o persoană cu profil militar, argumentând că „România este încă o democraţie liberală, un stat civil, şi nu unul militar”.

Organizaţiile semnatare vă solicită să nu nominalizaţi persoane cu profil militar pentru funcţia de premier. Considerăm că în această perioadă este necesară consolidarea încrederii între administraţie şi cetăţeni, iar o astfel de propunere nu credem că va contribui la această nevoie. Demisia domnului Ludovic Orban din funcţia de prim-ministru aduce o nouă criză politică, suprapusă crizelor de sănătate publica şi economică. Din fericire, alegerile recent încheiate vor conduce la rezolvarea crizei politice prin instalarea unui nou Parlament şi a unui nou Guvern. În acest context, am constatat cu neplăcută surpriză preferinţa fermă pe care o arătaţi pentru instalarea în fruntea Guvernului a unor politicieni proveniţi din zona de securitate naţională, se arată în scrisoarea înaintată președintelui Klaus Iohannis, citată de Agerpres.

Potrivit organizațiilor semnatare, Nicolae Ciucă a fost numit „fără nicio explicație” în funcția de premier interimar de către Klaus Iohannis, între potențialii nominalizați pentru a conduce viitorul Guvern de dreapta fiind și Eduard Hellvig, directorul SRI.

În acest an, Guvernul a numit în mod repetat ofiţeri activi sau în rezervă la conducerea unor spitale sau Direcţii de Sănătate Publică. Strategia naţională de vaccinare pentru COVID-19 este coordonată de un medic militar. Departe de noi intenţia de a pune sub semnul întrebării carierelor domnilor Ciucă şi Hellvig şi cu atât mai puţin a medicilor militari (toţi bărbaţi). Avem convingerea că dânşii au o carieră merituoasă în domeniul lor, iar faţă de medicii militari implicaţi în efortul de combatere a pandemiei avem respect şi recunoştinţă. Simţim totuşi că este nevoie să vă reamintim că România este încă o democraţie liberală, un stat civil, şi nu unul militar, se arată în documentul citat.

ActiveWatch, Asociaţia CIVICA, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia pentru apărarea drepturilor minorităţilor „Rise OUT”, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii – PATRIR subliniază, totodată, că, deși atât forțele armate, cât și serviciile de informații au „un rol important, bine definit”, ele sunt și „trebuie să rămână” sub control civil.

Or, în formulele agreate de dvs. instituţiile civile intră sub influenţa armatei şi a serviciilor secrete. (…) Un prim-ministru militar nu ne va ajuta să ne simţim parteneri în actul de guvernare, ci simpli guvernaţi, care trebuie să respecte fără să comenteze reguli impuse care au fost formulate fără nicio consultare publică. Avem convingerea că în PNL, partidul care conduce majoritatea degajată din alegeri, există încă oameni politici, civili, aleşi democratic, care au dorinţa şi competenţa de a îşi asuma funcţia de prim-ministru, mai arată cele șapte organizații civice.