Sari la conținut

Moțiunea de cenzură a murit în fașă. Guvernul Orban rămâne la putere

UPDATE 17.00

Moțiunea de cenzură nu a mai ajuns nici măcar la dezbatere și vot, pentru că PSD nu a reușit să aducă în plen 233 de parlamentari, necesari pentru a împlini cvorumul.

UPDATE 15.35

Ludovic Orban: Din punctul nostru de vedere, e o moțiune în afara cadrului constituțional și mi se pare firesc ca ea să nu fie dezbătută și votată. (…) moțiunea este consumată, dar trebuie să așteptăm decizia CCR pentru a stabili cu precizie ce va urma.

Ședința de plen dedicată dezbaterii și votării moțiunii de cenzură depuse de PSD împotriva Guvernului Ludovic Orban a început cu…o pauză de o oră, timp necesar pentru liderii grupurilor parlamentare să afle câți aleși sunt prezenți în Parlament. Aceasta va fi reluată la ora 15.30.

Am început furtunos cu o pauză de o oră. Toată lumea la grupurile parlamentare, a declarat șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

La momentul deschiderii ședinței la ora 14.00, în plen erau prezenți doar 170 de parlamentari, mult sub pragul de 233 necesar pentru realizarea cvorumului.

Momente și declarații-cheie:

UDMR va fi prezent în sală la votul moțiunii de cenzură, dar nu va sprijini demersul PSD.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: Acest guvern este al președintelui Iohannis. Nu sunt mulțumit deloc, este haos total în toate domeniile (…) Să se descurce cu moțiunea (…) Cred că sunt 30 de parlamentari UDMR care vor spune prezent, dar nu vor vota, a declarat acesta.

Victor Ponta, liderul ProRomânia: Ăsta-i guvernul pus de PSD – să vină să și-l dea jos. În mod normal erau 241 de voturi, dar pe fiecare oră mai dispare un PSD-ist. În ritmul ăsta, până diseară nu mai rămâne decât jumătate de Parlament, a declarat acesta, acuzând un blat între PSD și PNL pentru a ține Guvernul Orban la putere.

Alina Gorghiu: Această moțiune de cenzură este un demers sortit eșecului. Sunt șanse înspre deloc ca această moțiune să fie votată; de altfel, dacă îmi permiteți, o să mă îndoiesc chiar că PSD are la momentul acesta 233 de persoane care vor fi prezente, astfel încât să poată face cvorumul pentru ședința în care vom dezbate și vota moțiunea de cenzură.

Astăzi se dezbate și se votează moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban. Pentru ca aceasta să treacă, social-democrații au nevoie de minimum 233 de voturi, dar nu este sigur în acest moment dacă le pot livra sau dacă se întrunește cvorumul necesar pentru a ajunge la vot, în condițiile în care strategia USR, PNL și PMP este de a lipsi din sală la începerea acestuia. Moțiunea de cenzură este susținută de PSD, ALDE, ProRomânia și PPUSL, care însă se pare că nu au toate voturile necesare pentru a dărâma Executivul în funcție. Balanța la vot va fi înclinată de minorități și independenți.