Sari la conținut

Salvați Copiii: România, pe primul loc în UE la numărul mamelor minore / 23% din Uniunea Europeană

Aproape jumătate dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, care se află în topul UE la acest capitol, arată o cercetare sociologică Salvați Copiii. Potrivit asociației, mai puțin de 2% dintre acestea beneficiază de servicii publice de asistență socială.

Ancheta sociologică realizată de Salvați Copiii în mediul rural arată că:

  • Sub 2 procente dintre mamele minore spun ca au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială.
  • 83% dintre mamele minore nu mai frecventau şcoala la momentul completării chestionarului. Dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină.
  • Aproximativ 20% dintre gravidele şi mamele minore afirmă că locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului, însă sub 2 procente dintre acestea sunt căsătorite legal.
  • Aproape 70% dintre respondenţi afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere.
  • La nivelul întregului eșantion, doar 1/3 dintre respondenți afirmă că au grup sanitar în locuință, procentul fiind semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor cu mame minore.
  • Vârsta tatălului, la naşterea copilului, în cazul mamelor minore este în medie cu apoximativ 5 ani mai ridicată, de 20,6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% din cazuri.

Fenomenul mamelor minore s-a cronicizat în România de-a lungul anilor, cu consecințe care privesc atât siguranța și bunăstarea celor doi copii – mama adolescentă și nou-născutul, cât și societatea în ansamblul ei. Statutul social vulnerabil al acestor mame este moștenit de copiii lor și suntem în fața unui cerc vicios pe care nu îl putem depăși fără politici publice focusate și cât mai concrete, transmite Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România, în cadrul unui comunicat de presă dat publicității astăzi.

Categorii

ȘTIRI, SOCIAL

Etichete