Sari la conținut

A treia agenție de rating retrogradează perspectiva României la negativă / Florin Cîțu, optimist

Agenția de rating Moody’s a revizuit perspectiva de țarã a României de la stabilă la negativă, reconfirmând însă ratingul aferent datoriei guvernamentale la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

Potrivit Moody’s, modificarea perspectivei pentru țara noastră a vizat atât deteriorarea structurală a finanțelor publice înrăutățită de creșterea datoriilor pe termen lung din cauza reformei pensiilor din 2019, cât și deteriorarea poziției externe a României, cauzată de creșterea datoriei în monedă străină pe termen scurt care crește riscul de țară.

Ministrul de Finanțe nu este însă îngrijorat de faptul că o a treia agenție de rating retrogradează perspectiva țării noastre de la venirea la guvernare a liberalilor, și Fitch Ratings anunțând o modificare a acesteia de la stabilă la negativă în urmă cu doar câteva zile, după retrogradarea Standard & Poor’s anunțată în decembrie 2019. Potrivit lui Cîțu, se confirmă că „prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice sunt corecte și responsabile”.

Anunțul Moody’s confirmă că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României sunt corecte și responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală, a precizat Florin Cîțu într-un comunicat de presă.

Ulterior, ministrul Finanțelor a revenit cu un comentariu postat pe pagina sa de socializare, în care a atacat fosta guvernare, pe umerii căreia pune ultimele decizii ale agențiilor de rating:

La fel că Standard and Poor’s și Fitch agenția de rating Moody’s spune două lucruri:

– finanțele României au fost administrate îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste (S and P – creșterea nesustenabilă a cheltuielilor din ultimii trei ani, Fitch-“poor fiscal management în recent years …despite efforts by the current administration (în power since November 2019) to improve fiscal management”)

– legea pensiilor trecută prin Parlament de Ciolacu și PSD fără niciun fel de sursă de finanțare. Și Moody’s, la fel ca celelalte două agenții de rating, folosește legea pensiilor ca motiv principal pentru schimbarea perspectivei la negativ. Legea pensiilor adaugă la cheltuieli în buget 10 miliarde lei în 2020 și 30 miliarde lei în 2021.

(The two key drivers for the change of the outlook to negative are: A structural deterioration in public finances compounded by an increase in long-term liabilities that relate to the 2019 pension reform – raport Moody-s ).

În ciuda efoturilor pe care le-am făcut din Noiembrie 2019 de a recâștiga încrederea investitorilor încă decontăm ticăloșiile și populismele aprobate fară discernământ în ultimii trei ani de socialiștii lui Ciolacu.

Acest lucru TREBUIE să fie CLAR pentru toți românii- ÎNCĂ plătim factura celor trei ani de guvernare ticăloasă și iresponsabilă. Dacă Ciolacu și PSD ar fi fost mai responsabili România se împrumuta astăzi cu cel puțin 1 punct procentual mai puțin la fiecare scadență și economiseam sute de miloaone de lei lunar. PSD ar trebui să plătească acești bani înapoi.

Dar nu este totul pierdut. Comunic zilnic cu investitorii și piețele internaționale și le garantez că voi continua să administrez finanțele românilor cu precauție și responsabilitate. Acest lucru s-a văzut atunci când am reușit să împrumut sume record de pe piețele internaționale la cele mai mici costuri de până acum pentru România.

În același timp apreciez că TOATE agențiile de rating au făcut o distincție CLARĂ între modul iresponsabil și ticălos prin care au fost administrate finanțele publice de socialiști și modul precaut și responsabil pe care l-am implementat din noiembrie 2019.

Am înțeles avertismentul agențiilor de rating. Le asigur că vom continua exact pe drumul pe care am pornit.
Iar pe români îi asigur că voi lua măsurile necesare în așa fel încât să nu existe niciun fel de problemă în finanțarea deficitului și implicit plata facturilor statului la timp, chiar și în condițiile în care avem aceste aprecieri din partea agențiilor de rating.

În plus, voi face tot ce este posibil ca la următoarele evaluări ale agențiilor de rating Romania să revină la perspectiva stabilă sau chiar direct la pozitiv.