Sari la conținut

Iohannis dă înapoi: Orban și-a depus mandatul de premier desemnat / Partidele sunt chemate la consultări

Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, a anunțat Klaus Iohannis într-o declarație de la Palatul Cotroceni. Vina este a PSD-ului, afirmă președintele, care a anunțat că va chema mâine toate partidele la consultări.

În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat.

Motivația este, pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Parlament pentru Cameră și Senat prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunțe Camerele Reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat.

În esență, știm, am spus și ieri, se datorează această situație PSD-ului, din cauza PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot. În acest mod, riscăm să riscăm într-un blocaj, or un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situație. De aceea am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban. În consecință, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, a anunțat Klaus Iohannis.

Ludovic Orban rămâne prima opțiune de premier, a declarat președintele, adăugând că procedura desemnării unui nou premier este independentă de publicarea motivării Curții Constituționale, care a stabilit că desemnarea lui Ludovic Orban pentru a forma Guvernul Orban II este neconstituțională.