Sari la conținut

Le priește guvernarea: PNL crește masiv în preferințele de vot ale românilor

Dacă am avea alegeri parlamentare în viitorul apropiat, românii ar vota în proporție de 45% cu PNL, arată cel mai recent sondaj IMAS realizat pentru Europa FM. Practic, procentul electoral al liberalilor s-a dublat în decembrie 2019 față de luna ianuarie a anului trecut, când acesta era de 22,1%.

Veștile bune nu se încheie aici însă pentru liberali, cărora pare că le priește guvernarea. Astfel, PNL a crescut constant din octombrie, luna în care a căzut Guvernul Dăncilă, înregistrând o creștere spectaculoasă în noiembrie anul trecut, când partidul a urcat aproape 10 puncte procentuale în intenția de vot a românilor.

Deja le putem include la categoria „și altele”: cu un PNL care primește cea mai mare parte a voturilor electoratului român, celelalte partide își împart 55 de procente astfel: PSD se situează la 18,5%, fiind urmat de USR, cu 11,5% și de ProRomânia lui Victor Ponta, care are 6,4% dintre voturile românilor; UDMR ar intra în Parlament pe muchie de cuțit, cu 5%. PMP în schimb (3%), împreună cu ALDE și PLUS (3,5% fiecare) nu ar trece de pragul electoral la alegerile parlamentare.

Sondajul IMAS a fost realizat între 4-18 decembrie 2019, pe un eșantion de 1011 persoane cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).