Sari la conținut

Programul de președinte al Vioricăi Dăncilă, în 10 puncte: „Sunt parte a viziunii mele pentru România și alcătuiesc credința mea”

Viorica Dăncilă și-a relansat astăzi candidatura la alegerile prezidențiale, în cadrul unui eveniment în care candidatul PSD și-a prezentat programul electoral. Construit pe principiul incluziunii și cooperării, acesta introduce 10 obiective care privesc atât politica internă, cât și relațiile externe ale României.

Am 10 principii de care nu mă voi dezice, care vor sta pe masa dialogului cu partenerii interni și internaționali. Sunt parte a viziunii mele pentru România și alcătuiesc credința mea, a declarat aceasta în discursul susținut astăzi.

Voi lucra pentru o societate în care nimeni nu e lăsat în urmă. Voi susține incluziunea socială reală, inclusiv la nivel economic și cultural. Costurile devin mai mari pentru societate dacă nu se intervine din timp cu programe de integrare și susținere, dacă nu există un consens politic pentru creșterea calității vieții tuturor românilor. Sărăcia și discriminarea duc la izolare, depresie și abandon, cu costuri pentru noi toți pe termen lung.

Toți românii trebuie să se bucure de dezvoltarea țării. Voi promova performanța economică în tandem cu dreptatea socială, iar asta înseamnă o redistribuire echitabilă a prosperității și a a oportunităților, incluzând grupurile sociale marginalizate sau vulnerabile. Avem nevoie de proiecte ample și curajoase, de infrastructură la nivel local și național care să asigure mobilitatea largă, participarea civică, accesul la cultură și la spațiul public.

Nu voi negocia democrația la nivel național, european sau internațional. E datoria mea ca președinte să apăr și să promovez modele democratice autentice, atât în politica internă, cât și în cea internațională. Dincolo de justețea operațională, democrația implică solidaritate civică, toleranță reciprocă, absența prejudecăților, acceptarea diversității umane și religioase.

Voi veghea la siguranța națională ca prioritate absolută. Riscurile de securitate la adresa României trebuie întotdeauna tratate cu seriozitate și combătute sistematic. Vom face acest lucru în parteneriat cu aliații noștri din NATO, onorându-ne corespunzător obligațiile ce ne revin ca membri ai Alianței. Voi insista ca siguranța economică, parte a siguranței naționale, să facă obiectul unei atenții sporite din partea tuturor instituțiilor responsabile. De asemenea, voi susține proiectele care contribuie la îmbunătățirea securității energetice a României și parteneriatele externe care servesc acestui obiectiv. În același timp, instituțiile care apără țara și cetățenii trebuie să fie puternice și eficiente, iar asta înseamnă neutralitate politică absolută și alocare echilibrată de resurse în cadrul unui control civil serios și responsabil.

Avem nevoie de o administrație publică implicată, puternică și responsabilă. Consider drept iresponsabilă orice tentativă de slăbire a atribuțiilor și de sărăcire a resurselor administrației publice centrale și locale sau de incapacitarea instituțiilor de reglementare și supervizare. Susțin accesul echitabil și universal la educație și sănătate, dreptul la locuire decentă, la mobilitatea muncii și la mobilitate socială – scopuri în sine pentru existența statului de drept.

Cred într-o Românie care contează într-o Europă socială și o lume globalizată. Competitivitatea României la nivel european și internațional trebuie să fie o prioritate absolută pentru toate forțele politice din țară. E responsabilitatea noastră să identificăm și valorificăm abordările câștigătoare în domenii-cheie precum energie, transporturi, IT agricultură sustenabilă, educație, mediu. Va fi rolul meu, ca președinte, să asigur o dinamică pragmatică a relațiilor și schimburilor internaționale care au în centru aceste domenii-cheie.

Cred în politica externă făcută în beneficiul României și al românilor. Diplomația e cartea de vizită a României. Voi fi un președinte care va schimba modelul politicii externe cu beneficii de imagine personale și zero rezultate concrete, într-un model de politică externă axată pe urmărirea interesului României și al românilor. România trebuie să iasă din stadiul de parte reprezentată în procesul de decizie european și să acceadă în cel de parte activă, cu viziune și capacitate de a influența deciziile europene. E important să ne construim alianțe care să ne ajute să creștem forța de negociere și relevanța politică la nivel european.

Voi fi un președinte implicat al românilor de pretutindeni. Românii din afara granițelor pot fi unul din pilonii centrali ai reconstrucției României. Primul pas în această direcție e să-i ascultăm cu adevărat. Cunoștințele, experiența și energia lor reprezintă o plus-valoare care poate face România competitivă. Agenda mea zilnică va include cel puțin o activitate dedicată acestui subiect, iar orice deplasare în afara granițelor țării va include întâlniri de lucru cu comunitățile de români.

Vom demonstra lumii că România e o gazdă bună și un partener de cuvânt. Mă voi asigura că țara noastră se regăsește în circuitul întâlnirilor și dezbaterilor care contează în politica internațională, că orașele noastre vor deveni parte din agenda politicienilor din întreaga Europă și din întreaga lume. E o prioritate a mandatului meu să mă asigur că România va găzdui cel puțin o instituție europeană de prestigiu, precum și organizații relevante în domeniul cercetării, educației și culturii.

Voi deschide Palatul Cotroceni și îl voi conecta la țară. Am dovedit că nu mi-e frică de muncă. Mă voi asigura că Palatul Cotroceni și Administrația Prezidențială vor funcționa 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Văd instituția prezidențială ca pe o cameră de gardă mereu deschisă pentru urgențele de care, din păcate, România nu duce lipsă. Voi aduce lângă mine o echipă de experți și de profesioniști, oameni care vor să lucreze din toată inima pentru România și pentru români.