Sari la conținut

Kovesi, aproape procuror-șef. Reacțiile politicienilor din România

Laura Codruța Kovesi a obtinut o victorie importantă astăzi în structurile UE, fiind validată cu 17 voturi în Consiliul Uniunii Europene pentru postul de comisar-șef european. Vestea a fost primită diferit în România, aproape toți liderii politici ieșind astăzi cu declarații în spațiul public, fie pentru a-și exprima susținerea, fie pentru a-și face cunoscută nemulțumirea.

Mai puțin surprinzătoare a fost poziția PSD, complet anti-Kovesi încă de ieri, deși în final premierul a cam felicitat-o pe cea care va ocupa în curând postul de procuror-șef la Parchetul UE. Surprinzătoare au fost însă partidele de Opoziție, atât USR-PLUS cât și PNL încercând să tragă spuza pe turta proprie. Ceva mai echilibrat în discurs, UDMR a precizat că se conformează deciziilor Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene.

Așadar, cum au reacționat oamenii politici la votul pro-Kovesi de astăzi?

Viorica Dăncilă: Mă întreb dacă doamna Codruța Kovesi ajunge procuror general și dacă din aceste afirmații sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzații, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranță imaginea României ar avea de suferit.

Călin Popescu Tăriceanu: Sunt mândru. Sunt, dacă vreți, la fel de mândru pe cât am fost de Ceaușescu atunci când l-a plimbat Regina Angliei cu trăsura. (…) Nu sunt mândru că promovarea Laurei Codruța Kovesi reprezintă, în fapt, un triumf al mediocrității, al slugărniciei, al duplicității, o celebrare a victoriei grupărilor oculte asupra statului de drept.

Klaus Iohannis: Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și în apărarea statului de drept.

Ludovic Orban: Am obținut decizia de menținere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene și am reușit să accelerăm formarea comisiei e negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER.

Siegfried Mureșan: Este o victorie categorică. A câştigat dreptatea. A câştigat justiţia. A câştigat România oamenilor cinstiţi.

Dacian Cioloș: Eforturile noastre în Parlamentul European dau roade. (…) O felicit, este meritul ei că a ajuns aici şi a convins prin integritate şi competenţă dovedită în conducerea DNA şi a Ministerului Public.

Dan Barna: V-am promis înainte de alegerile europarlamentare că trimitem la Bruxelles și Strasbourg oameni competenți, oameni care fac diferența. (…) Delegația USR-Plus a avut un rol decisiv în obținerea unui vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre pentru nominalizarea Laurei Codruța Kovesi în postul de procuror șef european.

USR-PLUS: Delegația Alianței USR PLUS în Parlamentul European a făcut diferența care a condus la votul pozitiv de astăzi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European.

UDMR: Dacă doamna Kövesi este considerată potrivită de Parlamentul European și de Consiliul UE pentru ocuparea funcției de procuror șef european – așa cum s-a și întâmplat de altfel – noi susținem această decizie.