Sari la conținut

Curtea de Apel a dat verdictul: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Magistrații Curții de Apel București s-au pronunțat vineri în dosarul fostului președinte al României, Traian Băsescu, și au decis că acesta a colaborat cu Securitatea din perioada comunistă. Decizia nu este definitivă, însă.

Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian, se arată în minuta judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

CNSAS a dat verdictul de colaborare cu Securitatea în cazul lui Traian Băsescu după ce la dosarul său au apărut noi probe, potrivit cărora acesta și-a turnat colegii de facultate, semnând note cu numele conspirativ ”Petrov”. În apărarea sa, Băsescu a spus în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale, a declarat Traian Băsescu, ce a precizat, după aflarea verdictului, că el și CNSAS au puncte de vedere diferite, care vor fi împăcate de un judecător.