Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 18 Iulie 2019

> Parlamentul European a reafirmat sprijinul ”deplin” al candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru conducerea Parchetului European. David Sassoli, președintele PE, susține că ”este esențial ca anchetele și urmărirea penală a prezumtivelor infracțiuni împotriva bugetului UE, a corupției sau TVA transfrontalieră să fie asigurate cât mai rapid posibil”.

> Premierul Viorica Dăncilă a convocat marți CEx al PSD, având intenția de a se anunța drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Gabriela Firea însă își pregătește propria candidatură, având loc săptămâna viitoare negocieri între aceasta, Tăriceanu (ALDE) și Ponta (Pro România) pentru formarea unei alianțe. 

> Curtea Constituțională a respins cu unanimitate de voturi ambele inițiative legislative de revizuire a Constituției depuse de PSD-ALDE și de opoziție în urma referendumului din 26 mai. Explicația dată a fost aceea că ”exceptarea infracțiunilor de corupție de la grațiere sau amnistie este neconstituțională”.

> CCR susține că nu pot fi interzise amnistia și grațierea pentru fapte de corupție prin Constituție, deoarece ”încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român.”

> Viorica Dăncilă a cerut demisia preşedintelui CNAS, Răzvan Teohari Vulcănescu, şi purtătorului de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici, în urma declaraţiilor făcute de cel din urmă în care a spus că „oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem”, referindu-se la blocajul sistemului informatic al cardurilor de sănătate.