Sari la conținut

The Guardian – Dăncilă: „Îmi doresc ca imaginea României să fie una pozitivă”

Într-un interviu oferit celebrului cotidian britanic The Guardian, premierul Viorica Dăncilă vorbește despre noua direcție în care se îndreaptă Partidul Social Democrat sub conducerea ei, după alegerile din 26 mai. „Am înțeles mesajul votului”, precizează aceasta, amintind decizia de a renunța la reforma judiciară și de a crea un program care să pună nu justiția, ci cetățenii români în centrul preocupărilor administrației de stat.

Prim-ministrul consideră că poate schimba percepția românilor, creată de acuzațiile venite din partea Opoziției asupra sa și a partidului al cărui președinte a fost ales recent. Împotriva acestor atacuri, Viorica Dăncilă pune rezultatele Guvernului său și creșterea economică a României, precum și atenția acordată unor domenii de prim interes pentru țara noastră: educație, sănătate și infrastructură.

Imaginea României este o altă prioritate pentru Viorica Dăncilă, ca și relația cu Bruxelles-ul, care trebuie îmbunătățită în primul rând prin eliminarea politicii dublului standard la nivelul Uniunii Europene. Refuzul de a accepta România în Spațiul Schengen, deși îndeplinim toate criteriile tehnice pentru aderare încă din 2011, dar și aplicarea MCV exclusiv asupra României și Bulgariei sunt doar două exemple de dublă măsură menționate de premier.

În opinia sa, imaginea României la nivelul UE trebuie protejată inclusiv în perspectiva unei posibile desemnări a Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Viorica Dăncilă consideră că aceasta trebuie „să-și rezolve problemele cu sistemul judiciar” înainte de a-și asuma acest rol.

Ce ne facem dacă aceste acuzații sunt reale? Nu știu dacă sunt sau nu reale, este o ipoteză, dar cred că imaginea României va fi afectată și vreau ca imaginea țării mele să fie foarte bună”, a precizat aceasta.

Foto: Agerpres