Sari la conținut

USR cere implementarea „în totalitate” a recomandărilor GRECO

USR cere liderilor PSD-ALDE punerea în aplicare a recomandărilor GRECO, în urma publicării de astăzi a celor două rapoarte. Aceștia vor, de asemenea, desființarea Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Dan Barna, președintele USR: Ca urmare a publicării raportului GRECO – sub presiune publică, nu pentru că actualul Guvern ar da doi bani pe transparență -, întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experții europeni despre așa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD și ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupției și destructurarea sistemului în ansamblu. Negru pe alb, Secția specială, înființată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe magistrați, pentru a bloca anchete penale și pentru a-i scăpa pe unii corupți de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului și se arată că trebuie să fie urgent desființată.

Țările membre GRECO au obligația legală de punere în aplicare a tuturor recomandărilor organismului, mai precizează reprezentanți USR.

USR atrage atenția PSD-ALDE și Guvernului susținut de aceste partide că Regulamentul de procedură al GRECO stipulează foarte clar că membrii GRECO trebuie să se conformeze recomandărilor conținute în raportul de evaluare și să le pună în aplicare în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. Cu alte cuvinte, recomandările sunt obligatorii!