Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 09 Iulie 2019

> Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ”factura liberală a electoratului ALDE” îl obligă să își depună candidatura la alegerile prezidențiale, pentru a-l reprezenta. Liderul ALDE susține că desi sondajele arată că este favorizat de 90% dintre electoratului PSD, se va decide abia după 20 iulie dacă va exista o candidatură comună cu PSD, sau se va merge pe candidat separat.

> Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a afirmat că raportul GRECO scoate în evidență aceleași probleme pe care le-a semnalat și instituția pe care o conduce. Prin urmare, Tarcea se întreabă dacă ”vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spațiul public” ale celor care au susținut măsurile legislative ce încalcă independența justiției.

> Președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu liderul PNL, Ludovic Orban, iar unul dintre subiectele de discuție ar putea fi alegerile prezidențiale din toamnă. USR a anunțat că Alianța 2020 își va anunța în maxim o săptămână și jumătate candidatul, iar PSD va decide cine îi va reprezenta la congresul din 3 august.

> Carmen Dan, Ministrul de Interne, a fost audiată la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea presupuselor fraude la alegerile din 26 mai. Carmen Dan a susținut că ”Ministerul Afacerilor Interne nu stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară, acesta este atributul autorităţilor locale cu avizul Autorităţii Electorale Permanente. MAI nu stabileşte numărul de ştampile de vot, nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare, aici răspunde preşedintele secţiei”.

> USR și PLUS negociază în această perioadă locurile pentru alegerile parlamentare. Dacă USR ar dori să se pornească de la numărul de locuri eligibile obținute în 2016, după care să se facă paritate, PLUS a propus o competiție deschisă între partide, prin care să fie selectați cei mai buni potențiali aleși.