Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 04 Iulie 2019

> Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a declarat astăzi că Banca Centrală își face datoria și, prin urmare, România nu va avea o inflație galopantă. Mai mult, Isărescu susține că s-ar putea să avem ”peste o săptămână o surpriză plăcută, adică inflaţia în luna iunie să coboare sub 4%”.

> Indicele ROBOR la trei luni a scăzut de la 3,23% –  cât a fost în ședința precedentă – la 3,21%. Mai mult, indicele a atins cea mai mică valoare din 22 martie 2019, când a fost de 3,16%. ROBOR la şase luni a rămas la valoarea de 3,36%.

> Curtea Constituțională a României a amânat astăzi pentru a cincea oară pronunțarea unei decizii în privința sesizărilor depuse de opoziție și de Iohannis asupra modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală. Decizia CCR ar urma să aibă loc pe 10 iulie.

> UDMR susține într-un comunicat de presă că ”a procedat corect atunci când a cerut Guvernului să corecteze versiunea adoptată prin Ordonanță de Urgență a Codului Administrativ”. Conform liderului UDMR din Senat, Cseke Attila, ”Guvernul a rescris proiectul de lege elaborat prin dezbatere largă și transparentă de Parlament.” Printre modificări s-ar afla cea referitoare la existența indicatoarelor multilingve în localitățile în care minoritățile depășesc 20%.

> Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, a solicitat retragerea inițiativei legislative a PSD-ALDE prin care copiii majori sunt obligați să își întrețină părinții, sub sancțiunea închisorii. Deputatul susține că acesta este ”cel mai potrivit exemplu pentru nivelul de degradare morală, mintală și politică a celor din PSD și ALDE”.