Sari la conținut

Mugur Isărescu, ales guvernator BNR: Deficitele României din prezent nu sunt majore

Deficitele României din prezent NU sunt majore, a declarat astăzi Mugur Isărescu, proaspăt reales guvernator al Băncii Naționale după audierile care au avut loc în această dimineață în Parlament. Declarațiile sale vin în completarea datelor privitoare la situația bugetului general consolidat în primele 5 luni ale anului, publicate în urmă cu o zi de Ministerul Finanțelor.

Astfel, noul guvernator BNR precizează că, în prezent, deficitul bugetar și deficitul de cont curent, chiar dacă au crescut, nu sunt nici pe departe la nivelul celor din anii 2008-2009, când valoarea acestora era peste dublă, respectiv aproape triplă.

Deficitele României din prezent nu sunt majore, nu sunt de nivelul celor din 2008. Deficitul de cont curent se apropie de 5%, dar nu este 14%, deficitul bugetar este mare, se învârte în jurul a 3% dar nu este la nivelul deficitului fiscal din 2008-2009, cand era 7%, a declarat Mugur Isărescu.

Este de menționat, în acest context, și cel mai recent sondaj CFA România, care arată că indicatorul de încredere macroeconomică a crescut cu 10 puncte în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut; cu alte cuvinte, așteptările analiștilor financiari CFA cu privire la economia țării noastre au avut o evoluție pozitivă pe parcursul ultimului an.