Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 26 Iunie 2019

> Parlamentul României a adoptat cu majoritate de voturi, 270 „pentru”, 3 împotrivă și 16 abțineri, declarația de susținere a noului Guvern de la Chișinău constituit în 8 iunie 2019. Prin aceasta, ”reiterează și întărește sprijinul permanent al României față de aspirațiile europene ale Republicii Moldova și așteaptă un angajament ferm din partea guvernului pentru continuarea parcursului european”. Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua pe 2 iulie prima sa vizită oficială, care va avea loc la București.

> Camera Deputaţilor a votat azi cu 197 de voturi Legea pensiilor, inițiată de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, un proiect cu un impact bugetar uriaș, de peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. Senatul respinsese săptămâna trecută proiectul.

> Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat astăzi că Renate Weber nu poate fi Avocatul Poporului, după ce a fost invalidată la alegerile din 26 mai, când a candidat din partea ALDE, care nu a obținut voturile necesare pentru a trece pragul. Renate Weber a fost aleasă în Parlamentul European pe listele PNL în 2014, după care a părăsit partidul. 

> Renate Weber, propunerea PSD-ALDE, a fost numită în funcția de Avocat al Poporului cu 208 voturi ”pentru” şi 134 ”împotrivă”. Peter Eckstein Kovacs, contracandidatul său susținut de PNL, USR şi UDMR, a primit doar 109 voturi ”pentru” şi 233 ”împotrivă”, iar Cătălin Voinea Mic, propunerea PMP, a avut 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.

> DIICOT a cerut Dosarul ”10 august” de la procurorii din cadrul Secției parchetelor militare pentru a vedea dacă există elemente de legătură între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale între dosarele celor două instituții. La DIICOT există o plângere depusă de Jandarmerie în cazul mitingului din 10 august care vizează infracțiuni împotriva ordinii constituționale, iar la Secţia parchetelor militare există un dosar penal în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat intervenția din 10 august 2018 în Piaţa Victoriei.