Organizația Salvați Copiii: Rata mortalității infantile a scăzut în România

Potrivit unui raport al organizației Salvați Copiii realizat pe baza informațiilor provizorii ale Institutului Național de Statistică pentru anul 2018, rata mortalității infantile (la nivel național) a scăzut, din 2012 până anul trecut, de la 10 la mia de copii născuți vii, la 6,5 la mie.
Cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele Dâmbovița, municipiul București, Ilfov, Giurgiu, Arad și Timiș. La polul opus se situează județele Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș-Severin.
În zonele în care se înregistrează cele mai mari valori, cifrele sunt alarmante: în Tulcea, de exemplu, mortalitatea infantilă este de aproape 5 ori mai mare decât în București, iar situația s-a înrăutățit dramatic în 2018 (15,5 la mie) față de 2012 (11 la mie).
Vestea bună este că media pe țară a mortalității infantile a scăzut. Vestea mai puțin bună este că e vizibil în continuare un clivaj între mediul urban și cel rural, deși rata deceselor în rândul copiilor sub 1 an a scăzut în ambele medii: în orașe, 5,3 la mie în 2018 față de 7,4 la mie în 2012, iar în rural, 7,9 la mie în 2018 față de 12,9 la mie în 2012.
În România, nașterea este discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferența între viață și moarte.
Dotarea maternităților cu aparatură medicală performantă este așadar o problemă pe care România trebuie să o rezolve urgent. Potrivit raportului, țara noastră poate asigura doar 50% din locuri în terapia intensivă neonatală, necesară pentru îngrijirea nou-născuților prematuri. Mai mult, echipamentele medicale insuficiente sunt o problemă frecventă în România. Astfel, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.