Sari la conținut

Căderea guvernului l-ar putea ajuta pe Sebastian Kurz să câștige alegerile

Austria nu trece acum prin clipe ușoare: un cutremur politic de proporții care a început cu exact 9 zile înaintea scrutinului europarlamentar a măturat guvernul condus de Sebastian Kurz. Trecerea moțiunii de cenzură – pentru prima dată în istoria Austriei – deși o surpriză deloc plăcută pentru cancelar, s-ar putea dovedi o șansă nesperată la alegerile din septembrie.

Un scurt istoric al evenimentelor:

Pe 17 mai, presa germană a difuzat un video în care vicecancelarul Hanz-Christian Strache, liderul de extremă dreapta al Partidului Libertății din alianța de guvernare, discută cu nepoata unui oligarh rus despre cum ar putea „ajuta” cauza Partidului Libertății în schimbul acordării unor contracte de stat. Nu a fost decât o înscenare. Dar a lovit în plin. O zi mai târziu, Strache și-a depus demisia, iar imediat după, cancelarul a rupt coaliția de guvernare și a cerut alegeri anticipate.

Pe 20 mai, ministrul de Interne Herbert Kickl a fost demis după ce Kurz a forțat mâna președintelui, iar în semn de protest, mai mulți miniștri din partidul de extremă dreapta au demisionat. Doar o săptămână mai târziu, cancelarul a fost înfrânt cu majoritate stabilă într-o moțiune de cenzură orchestrată de foștii parteneri de guvernare din Partidul Libertății, acum în alianță cu social democrații din SPÖ.

Ex-cancelar la doar 32 de ani, tânărul Sebastian Kurz are însă nu doar tot timpul, ci și toate șansele să se întoarcă învingător la putere, mai ales dacă va ști să joace, alături de partidul său, cartea victimei unor jocuri politice. Semnalul a fost dat chiar de președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, care a declarat că partidele care au inițiat moțiunea de cenzură s-au unit în ura lor față de conservatorii din ÖVP cu un scop clar: de a scăpa de Kurz.

Semnele, pentru cancelar, sunt bune: la alegerile europarlamentare, partidul său a obținut 34,6% din voturi; asta înseamnă că imaginea lui Kurz (și a conservatorilor din Partidul Poporului) rămâne nepătată în fața scandalului și a propriilor decizii care au dus în final la căderea guvernului și aruncarea țării în haos politic.