Criza democrației liberale: din SUA în Ungaria, din Filipine în Turcia și din Venezuela în Polonia
Europa nu va repara democrația poloneză, ci poate oferi asistență puternică pro-democrației și pro-guvernării forțelor de ordine din Polonia. În timp ce Europa este adesea învinuită de faptul că nu este suficient de rapidă și decisivă, trebuie amintit faptul că UE a fost fondată pe prezumția că toate statele membre respectă statul de drept și principiile democratice, astfel încât apariția aberațiilor, în Polonia și Ungaria, este o noutate la care UE nu a fost pregătită din punct de vedere structural.O serie de hotărâri ale Curții de Justiție prin care se solicită Poloniei restabilirea statului de drept în sistemul judiciar, precum și o procedură permanentă în temeiul articolului 7 urmărită în principal de către Consiliu indică faptul că instituțiile UE se adaptează la aceste evoluții noi și nefericite.
Fiecare dintre țările unde triumful populismului illiberal asupra democrației liberale a fost pus în scenă – poate fi încă locul de renaștere democratică liberală. Populiștii sunt puternici apelând la temeri și stereotipuri ale societății, dar slabi prin faptul că nu dispun de mecanisme de extragere a ce e mai bun de la oameni. O politică a urii poate aduce victoria electorală, dar nu va da o politică rațională. În acest sens, forțele anti-democratice poartă semințele distrugerii lor.
Distrugerea poate veni mai devreme sau mai târziu (în Ungaria, probabil că va veni mai târziu, în timp ce în Slovacia, așa cum o demonstrează recent victoria prezidențială a lui Zuzana Čaputova, probabil va apărea mai devreme) și va fi mai mult sau mai puțin costisitoare. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, liberal-democrații ar trebui să fie conștienți de resursele democratice și de erorile pe care le-am comis atunci când liderii noștri erau la putere.
Cel mai important, forțele democratice liberale ar trebui să formeze coaliții larg răspândite, în ciuda diferențelor lor programatice. Fragmentarea opoziției anti-populiste explică puterea politică persistentă a populiștilor din Ungaria, Italia și Republica Cehă. Pot socialii și Jobbik în Ungaria sau Partidul Democrat și Berlusconi în Italia, sau chiar ODS-ul lui Vaclav Klaus și „Pirații” din Republica Cehă să se unească împotriva populiștilor conducători? Întrebarea nu este dacă pot, ci dacă ar trebui, dacă va exista un sfârșit al guvernării populiste illiberale.
Și, nu în ultimul rând, nu trebuie să ne predăm pesimismului. Dacă o facem, moartea temută a democrației liberale „va deveni o profeție de auto-împlinire.
Moartea democrației liberale a fost anunțată prematur. Există o criză globală a democrației, ceva înțeles tradițional a fi o combinație de autoguvernare politică și o protecție puternică a drepturilor și garanțiilor civile, precum independența judiciară și controale eficiente asupra ramurilor executive și legislative. Criza este vizibilă în întreaga lume; din SUA în Ungaria, din Filipine în Turcia și din Venezuela în Polonia. Un fel de criză care, în loc să fie fatală, va declanșa renovarea democrației liberale.