Sari la conținut

Deficitul bugetar a ajuns la 6,36% din PIB. Ministerul Finanțelor: Mai mult de jumătate, în măsurile de combatere a crizei COVID-19

Deficitul bugetar a crescut la 6,36% din PIB, arată execuția bugetului general consolidat pentru primele luni din 2020. Potrivit ministerului Finanțelor, mai mult de jumătate din acest deficit este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

Sume în valoare de 37,12 mld lei (3,51% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, arată ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat au ajuns la 227,72 miliarde de lei în primele 9 luni din 2020, fiind cu 0,4% mai mici față de aceeași perioadă din 2019:

Au crescut încasările din impozitul pe salarii și venit, taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități, veniturile nefiscale și sumele rambursate de UE; au scăzut încasările din TVA, accize, impozitul pe profit, precum și alte impozite pe venit, profit și câștiguri din capital de la persoane juridice; au stagnat contribuțiile de asigurări.

Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere marginală, de 0,05 puncte procentuale (an/an).

În ce privește cheltuielile, acestea s-au majorat semnificativ față de aceeași perioadă din 2019, ajungând la 294,99 miliarde de lei după o creștere de 15,4%:

Au crescut practic toate cheltuielile statului, de la cele de personal sau cu bunuri și servicii, asistență socială, dobânzi și capital, până la subvenții și proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 3,8 puncte procentuale de la 24,1% din PIB 2019 la 27,9% din PIB în 2020.

România trece, alături de economia globală, prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. N-o spun eu, o spun toți cei care se uită astăzi la economiile globale. Și totuși, tot ei spun că România va trece peste această perioadă cu o situație mult mai bună decât o estimau toți analiștii, Comisia Europeană, iar scenariul de bază, revenirea în V, este un scenariu care va fi confirmat și este confirmat de date, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.